Hlavní obsah

Policie bude vyšetřovat Urbanovou kvůli křivé výpovědi proti Čunkovi

Právo, rav
PRAHA
Aktualizováno

Marcela Urbanová bude policii muset vysvětlovat své výpovědi, které podala při vyšetřování korupční kauzy šéfa lidovců Jiřího Čunka. Žalobce vydal pokyn k zahájení úkonů trestního řízení kvůli podezření z křivé výpovědi. V případě obvinění a odsouzení by Urbanové hrozilo až 10 let vězení.

Článek

„Státní zástupce vydal pokyn policii zahájit úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu křivé vypovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ sdělilo v pondělí Právu pražské městské státní zastupitelství (MSZ).

„Státní zástupce vydal pokyn policii zahájit úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu křivé vypovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ sdělilo v pondělí Právu pražské městské státní zastupitelství (MSZ).

Urbanová je podle mluvčí MSZ Štěpánky Zenklové podezřelá, že jako svědek v případu Čunek vypovídala nepravdivé údaje o skutku údajného podplácení tehdejšího vsetínského starosty Čunka.

Marcela Urbanová nebyla rozhodnutím státního zástupce překvapena. Na dotaz Práva, co tomu říká pouze odvětila: „Vůbec nic“. Potom ale přeci jen doplnila: „Pokud někdo uznal, že je potřeba to prověřit, ať to prověří“.

Z obviněného je poškozený

Vyšetřování začalo na základě nejméně dvou trestních oznámení, jedno z nich podal Lukáš Kohout, známý podvodník, který v minulosti např. jménem Sněmovny a za pomoci jejích prostředků procestoval s kamarády svět jako falešný asistent poslance Jana Kavana.

Mimo Kohouta podal trestní oznámení na Urbanovou již dříve také Čunkův advokát Eduard Bruna. „Podal jsem to (trestní oznámení) na křivou výpověď, ale už je to dlouho. Můj klient zde figuruje jako poškozený,“ řekl Právu Bruna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie má na vyšetření celé věci tříměsíční lhůtu.

Marcela Urbanová

Bývalá učitelka Marcela Urbanová přišla na Městský úřad Vsetín v roce 1992, stala se vedoucí sekretariátu místostarosty a starosty a od roku 1998 pracovala s Jiřím Čunkem.

V únoru 2002 byla údajně svědkyní toho, že Jiří Čunek převzal od firmy H Real půl miliónu korun jako úplatek při prodeji firmy Vsetínské byty. O dva roky později pak Čunka obvinila ze sexuálního obtěžování, případ ale skončil bez soudu dohodou. Ve službách radnice ale Urbanová vydržela jen do roku 2005.

Policie začala případ údajné korupce vyšetřovat a Čunka před rokem obvinila. Vyšetřování skončilo loni v listopadu, když jej jihlavský státní zástupce Arif Salichov podruhé odložil.

Krátce předtím žalobci ukončili bez obžaloby i případ týkající se údajného sexuálního obtěžování Urbanové. Odložili také trestní oznámení Čunka, který Urbanovou obvinil z pomluvy. V polovině prosince se pak Urbanová obrátila kvůli postupu českých úřadů na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, u kterého požaduje jako odškodnění nemajetkové újmy 10 000 eur (250 000 korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám