Hlavní obsah

Exministryně Součková je nevinná, rozhodl potřetí soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 již potřetí zprostil žaloby bývalou ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. Podle obžaloby uzavřela exministryně nevýhodnou smlouvu mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou firmou Diag Human.

Článek

Soudkyně, která v předchozích případech Součkovou osvobodila, tvrdila, že v době, kdy obžalovaná konala, nebylo vůbec zřejmé, jak se má situace řešit.

Podle jejích rozhodnutí je jakýkoli ministr v rukách odborného aparátu, který by mu měl připravit příslušné podklady. V tomto případě bylo prokázáno, že s kauzou Diag Human nechtěl mít nikdo nic společného.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, mluvila od počátku případu o politickém podtextu a o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala.

Obvodní soud loni v květnu už podruhé rozhodl, že se bývalá ministryně nedopustila žádné trestné činnosti, a Součkovou, které hrozily tři roky až deset let vězení, tak opět zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Podle obžaloby se chtěla Součková obohatit

Žalobce se ale proti rozsudku odvolal a stejně jako v předchozích případech nadřízený Městský soud v Praze osvobozující rozsudek zrušil a věc vrátil zpět k projednání. Zároveň nařídil, aby se případem tentokrát zabýval jiný senát.

Údajně nevýhodná smlouva slibovala Nováčkovi za zastupování státu deset miliónů korun, které také dostal. Dalších deset miliónů korun měl získat při vypovězení smlouvy. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by 170 miliónů korun.

Trestní kauza exministryně zdravotnictví Marie Součkové:

Září 2003 - Ministryně Součková uzavřela bez výběrového řízení s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem smlouvu o právní pomoci ve sporu státu s firmou Diag Human bývalého obchodníka s krevní plazmou Josefa Šťávy.

13. ledna 2005 - Součková byla obviněna z porušování povinnosti při správě cizího majetku a následně i ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli uzavření údajně nevýhodné smlouvy mezi ministerstvem zdravotnictví a advokátem Nováčkem. Podle obvinění Součková navíc Nováčka nezákonně pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení.

14. ledna 2005 - Součková vystoupila z ČSSD. Důvodem byly údajně útoky některých členů ČSSD v médiích.

28. ledna 2005 - Součková podala proti oběma obviněním stížnosti, ty byly jako nedůvodné zamítnuty.

21. března 2006 - Státní zástupce podal kvůli údajně nevýhodné smlouvě na Součkovou obžalobu. Podle žalobce chtěla Součková Nováčka úmyslně obohatit a navíc ho pověřila zastupováním státu v rozporu se zákonem.

20. dubna 2006 - Začalo hlavní líčení u Obvodního soudu pro Prahu 2. Součková vinu odmítla, podle ní má případ politický podtext.

9. října 2006 - Součková byla zproštěna obžaloby. Podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 se nedopustila žádné trestné činnosti. Ve sporu s Diag Human se navíc jako ministryně snažila zachránit, co se dalo, a usilovala o to, aby stát firmě už nic neplatil.

27. listopadu 2006 - Žalobce se proti rozsudku odvolal.

26. února 2007 - Pražský městský soud zrušil osvobozující verdikt a věc vrátil. Podle odvolacího soudu Součková asi nespáchala úmyslný trestný čin, mohla se však dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti.

28. května 2007 - Už podruhé Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že je Součková nevinná. Žalobce se ihned odvolal.

17. prosince 2007 - Odvolací soud případ vrátil s tím, že nižší soud se neřídil jeho právním názorem. Nařídil, aby se projednáním u Obvodního soudu pro Prahu 2 zabýval jiný senát.

25. února 2008 - Obvodní soud pro Prahu 2 vynesl i potřetí v kauze Součková osvobozující rozsudek.

Podle původní obžaloby chtěla Součková Nováčka úmyslně obohatit. Navíc ho prý v září 2003 nezákonně pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení, přestože údajně byla ze zákona povinna předat případ k 1. červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Učinil tak až její nástupce na postu ministra zdravotnictví Jozef Kubinyi.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza exministryně Součkové opět u soudu

Už potřetí začal v úterý Obvodní soud pro Prahu 2 projednávat případ exministryně zdravotnictví Marie Součkové, která je obviněna kvůli smlouvě mezi...

Výběr článků

Načítám