Hlavní obsah

Topolánek odlétá do USA jednat o radaru a vízech

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protiraketová obrana a zrušení víz jsou hlavními tématy čtyřdenní cesty do USA a do Kanady, na kterou v pondělí odlétá premiér Mirek Topolánek. Vrcholem jeho cesty bude ve středu setkání s prezidentem Georgeem W. Bushem v Bílém domě. Topolánka doprovází ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr vnitra Ivan Langer, ministr dopravy Aleš Řebíček a hlavní vyjednavač o smlouvě k radaru, náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Článek

Zítra by měl Topolánek podepsat na americkém ministerstvu pro vnitřní bezpečnost memorandum vedoucí ke zrušení amerických víz. USA naznačují, že víza by mohla padnout do konce roku. Podpis ale závisí na postoji české vlády, která se dokumentem bude zabývat ještě dnes.

Po možném zrušení vízové povinnosti sice odpadne procedura s pohovorem žadatelů o vstup do USA na americkém konzulátu, ale Spojené státy budou dostávat na základě memoranda ještě před vycestováním konkrétní osoby její vybrané osobní údaje. Na jejich základě americké úřady zváží, zda je dotyčný způsobilý pro vstup do země, zda není na seznamech lidí podezřelých z terorismu či z porušování migračních zákonů.

Středa bude ve znamení amerického radaru, kterému bude zřejmě věnována i nemalá část setkání s prezidentem Bushem. Původně se spekulovalo o tom, že by Topolánek do Ameriky přivezl vyjednané smlouvy. To se ale nakonec nestihlo, protože Češi a Američané se zatím nedohodli na několika bodech.

Bush a Topolánek budou zřejmě mluvit i o jarním summitu NATO, který má zvážit, jak propojit protiraketový systém USA se záměry a strukturami aliance.

Premiér navštíví i Kongres Spojených států a v Kanadě, kam přijede ve čtvrtek, posoudí se svým protějškem Stephenem Harperem mj. možnost případné české pomoci kanadskému kontingentu v jihoafghánské provincii Kandahár. Kanada nyní hrozí, že pokud nedostane posily, stáhne své vojáky do roku 2011. V pátek, před odletem do vlasti, Topolánek zavítá do Toronta, kde se setká s českými krajany.

Reklama

Související témata:

Související články

Do USA bez víz zřejmě již do konce roku

Ještě v letošním roce by mohli Češi jezdit do Spojených států bez nutnosti vyřizovat si víza. Pokud se podaří včas zavést elektronický systém, je rok 2008...

Výběr článků

Načítám