Hlavní obsah

Hasicí přístroj v domě bude od července povinností

Právo, Josef Koukal

Každý rodinný dům, který se začne stavět od druhé poloviny letošního roku, bude muset být vybavený kromě hlásiče požáru také hasicím přístrojem. Povinnost zavádí nová vyhláška, která začne platit 1. července. Vztahuje se přitom na všechny objekty, u nichž je nutná kolaudace, tedy i na nové chalupy nebo chaty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hasící přístroje

Článek

Domkaři, chataři a chalupáři, kteří už mají postaveno, můžou zůstat v klidu. Hasicí přístroj si budou muset pořídit jen v případě, že budovu budou po tomto datu výrazněji rekonstruovat.

Hasiči ke změně přistoupili kvůli tomu, že právě požáry v domácnostech mají vůbec nejtragičtější následky. „Požáry často vypuknou v noci a oběťmi se stávají spící obyvatelé. Právě v takovém případě může hlásič domácnost včas varovat a hasicí přístroj možná pomůže uhasit oheň ještě v zárodku,“ upozorňuje mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

„Požární hlásič se dá pořídit za cenu okolo tří set korun, hasicí přístroje jsou dražší, přijdou asi na dvanáct až čtrnáct set korun,“ říká.

Například rodinný dům bude muset být vybaven hasicím přístrojem kategorie 34A. „To znamená, že dokáže uhasit 34 hořících hraniček nějakého pevného materiálu, například dřeva,“ vysvětluje technické označení mluvčí hasičů.

„Čím vyšší hasicí schopnost, tím samozřejmě lépe. Rozhodně nebude vadit, pokud si kdokoli pořídí hasicí přístroj výkonnější, než mu předepisuje vyhláška,“ dodává Kopáček. Tento běžný práškový přístroj váží asi šest až osm kilogramů.

Hrozí pokuty

Hasiči sice nemají oprávnění vstupovat do domácností a průběžně kontrolovat, zda majitelé hasicí přístroj mají, ale při vyšetřování příčin požáru vyjde pravda najevo.

Pokud se po požáru v domě zjistí, že majitel neměl povinnou protipožární výbavu, hrozí mu ke všemu neštěstí ještě několikatisícová pokuta za porušení vyhlášky.

„Zapomínat by se nemělo také na údržbu. Každý hasicí přístroj, i když se nepoužívá, je třeba nechat jednou za rok zkontrolovat pracovníkem s příslušným certifikátem, podobně jako třeba plynový kotel před zimou.

U hlásičů je pak třeba také měnit baterie, jejichž životnost odhaduji také zhruba na rok,“ upozorňuje mluvčí Kopáček.

Jen za uplynulý rok hasiči zasahovali u 2652 požárů v domácnostech. Zahynulo při nich 58 lidí, což činí 44,6 procenta všech obětí požárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám