Hlavní obsah

Klaus je nejdražším státním cestovatelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř sto miliónů korun si vyžádala Topolánkova vláda na loňské zahraniční cesty nejvyšších státních činitelů. To bylo nejvíc za poslední tři roky. Nakonec zůstala za svými představami, neboť místo plánovaných 98 miliónů schválila na cesty a přijetí zahraničních delegací jen 70 miliónů, což odpovídá částkám v dřívějším období. Nejdražším cestovatelem byl opět prezident Václav Klaus.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus se svým doprovodem ukrojil z výdajů víc než polovinu. Kancelář prezidenta za loňský rok vyúčtovala 42 870 720 korun.

Úřad vlády byl skromnější, když ho zahraniční cesty a přijetí vrcholných představitelů vyšly na 14 732 620 korun. Účty ministra zahraničí představují 5 618 305 korun.

Kolik nakonec skutečně procestovali, bude spočítáno nejdříve za rok, neboť faktury za dopravu či ubytování a další náklady teprve přijdou.

Nejnákladnější byly Klausovy cesty do USA, kde loni pobýval třikrát, a také pětidenní únorový pobyt v Japonsku. Čtyři dny trvala jeho dubnová mise v Rusku, navštívil mj. i Itálii, Rakousko, několikrát Německo a dva dny v listopadu také byl v Británii, kde osobně předával dar královně k její diamantové svatbě.

Premiér Mirek Topolánek byl na dvaceti zahraničních cestách. Vedle krátkodobých do Německa, Británie, Nizozemska, Rakouska, Švédska, Maďarska, Portugalska či Polska absolvoval i pětidenní cestu do Pákistánu a do Gruzie. Pobýval i v USA, na Slovensku, jednal v Bruselu.

Veliký zájem médií vzbudily především jeho dvě cesty. Při jedné pro něho zaletělo letadlo do italské Boloně, aby premiér mohl přistoupit a pokračovat s delegací do Francie. Druhá pak zvedla vlnu kritiky, když místo přímého letu z Bulharska, kde byla vládní delegace na oficiální návštěvě, letělo letadlo nikoli do Prahy, ale do alpského Innsbrucku, kde Topolánek vystoupil, aby tu strávil dovolenou se svým synem.

Nelibost vzbudil Topolánek i svým odmítnutím cestovat do Etiopie a Jemenu v létě, kdy jeho partnerka Lucie Talmanová byla v porodnici. Do Etiopie nakonec odcestoval místo předsedy vlády vicepremiér Jiří Čunek a návštěva Jemenu byla zrušena, což vyvolalo nevoli na druhé straně. Topolánek si proto naplánoval cestu do Jemenu na letošní březen.

Topolánkova nadcházející mise do USA a Kanady, kam odjíždí v pondělí, spolyká podle plánovaných nákladů pět miliónů korun.

Další miliónovou zahraniční cestou bude v dubnu Klausova účast na zasedání NATO v Bukurešti. Hrad sečetl náklady na čtyři milióny.

Premiér se letos chystá do Peru, kde by se měl zúčastnit summitu EU se zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku.

Topolánek létal sólo

Podle pravidel pro vrcholné návštěvy stát platí prezidentovi sedmičlennou delegaci a desetičlenný doprovod, tedy 17 osob. Premiér má nárok na poloviční počet doprovodu a v případě ministra zahraničí může cestovat šest lidí celkem.

Oč početnější je delegace, o to méně doprovodu si ministr může s sebou vzít. Všichni ostatní, kteří jsou nad povolené počty, si musí hradit náklady na cestu sami.

Pokud s prezidentem či s premiérem cestují jejich manželky, pak se počet doprovodu může přiměřeně zvýšit. Topolánek v tomto směru státnímu rozpočtu ušetřil, neboť kvůli své rodinné situaci, kdy opustil manželku, aby žil s Talmanovou, cestoval do zahraničí „sólo“.

Nákladná jsou i přijetí zahraničních představitelů. Například lednový pobyt generálního tajemníka Státní rady Číny v Česku vyšel na jeden a čtvrt miliónu korun. Na 800 tisíc jsou vyčísleny náklady na jednodenní pobyt polského premiéra Donalda Tuska v lednu kvůli radaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Klause zlobí v Japonsku vládní letadlo

Návštěvu prezidenta Václava Klause v Japonsku komplikuje porucha vládního letadla TU-154, v němž přestala dobíjet baterie. Prezident musel změnit program...

Klaus v Berlíně ocenil diskusi o euroústavě

Rozhodující fázi úsilí o oživení evropské ústavy zahájila v úterý večer kancléřka Angela Merkelová schůzkou s prezidentem Václavem Klausem. Ten je znám jako...

Václav Klaus odlétá do Ruska obhájit radar

Český prezident Václav Klaus zahájí ve čtvrtek na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina čtyřdenní návštěvu Ruské federace. V historicky největší obchodní...

Výběr článků

Načítám