Hlavní obsah

Spor Julínka s Rathem skončil mimosoudní dohodou

PRAHA

Spor současného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) s bývalým šéfem úřadu Davidem Rathem (ČSSD) o Rathův výrok o tom, že Modrá šance tehdejšího stínového ministra za ODS Julínka byla vytvořena za peníze VZP, skončil. Oba aktéři se mimosoudně dohodli. Potvrdil to v pátek mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Článek

Odvolací jednání v tomto sporu tak už nebude. Julínek totiž už v lednu stáhl svou žalobu.

Rath v listopadu 2005 novinářům řekl, že tehdejší stínový ministr Julínek mohl vytvořit materiál ODS o reformě zdravotnictví nazvaný Modrá šance za peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Julínek jej pak zažaloval. Krajský soud v Praze dal loni v březnu za pravdu současnému ministrovi. Rath se pak proti rozsudku odvolal.

"V prvním kole ministr Julínek dosáhl úspěchu v podobě rozhodnutí o tom, že David Rath je povinen se mu omluvit a dát 20 000 korun. V následném řízení ale ministr přistoupil na návrh protistrany, že půjdou na dohodu. Protože Tomáš Julínek nemíní ztrácet svůj drahocenný čas tím, že se bude neustále zabývat Davidem Rathem. Nešlo mu o peníze. Stačí mu konstatování soudu, že byl v právu," osvětlil důvody stažení žaloby Cikrt. Podmínky dohody o stažení žaloby ovšem mluvčí neprozradil.

Další spor

Spor začal Rathovým výrokem o spojitosti Modré šance a VZP. Rath tehdy také uvedl, že někteří členové ODS jsou na pojišťovnu obchodně napojeni. Mluvčí VZP tehdy jakoukoli souvislost prostředků VZP s předvolebními materiály ODS odmítl. Vše se stalo v době, kdy Rath jako ministr vyhlásil nad VZP nucenou správu.

Se sporem Julínka s Rathem souvisí i další žaloba na exministra, tentokrát ze strany zdravotnického experta a nynějšího náměstka Julínka Pavla Hroboně. Ten byl podle tehdejších výroků Ratha z peněz VZP přímo placen částkami kolem 100 000 korun měsíčně. Rath ho napadl, že peníze použil na knihu o reformě zdravotnictví pro Českou republiku a naznačil propojení Hroboně a Julínka při práci na Modré šanci.

Hroboň tehdy řekl, že spoluautorem Modré šance jako politického dokumentu nebyl.

Ani ve sporu s Hroboněm Rath ovšem neuspěl, soud mu loni v květnu nařídil omluvit se za své výroky a zaplatit Hroboňovi finanční satisfakci 20 000 korun.

Rath se měl omluvit za výrok, podle něhož jsou jeho pracovní smlouvy s VZP důkazem toho, že zdravotnický program ODS Modrá šance byl financován z peněz pojištěnců. Hroboň Rathovy výroky o výhodnosti smluv s VZP i o napojení na ODS opakovaně popíral.

Reklama

Související články

Rath se musí omluvit Julínkovu náměstkovi

Městský soud v Praze ve středu rozhodl, že bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se musí omluvit a zaplatit pokutu za své výroky, kvůli kterým...

Výběr článků

Načítám