Hlavní obsah

Velitel chemického praporu doplatí na machinace vyhazovem

Novinky, Barbora Silná
LIBEREC

Z armády odejde velitel 11. chemického praporu v Liberci Petr Škopa, kterého ve čtvrtek postavil náčelník generálního štábu Pavel Štefka mimo službu. Důvodem je neoprávněné vyplácení cestovného, kvůli němuž už policejní rada sdělil 41letému veliteli obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, neuposlechnutí rozkazu a podvodu.

Foto: převzato z ofic. webových stránek kapely www.stozvirat.cz

Plzeňané mohou očekávat oslavu dvacetiletého výročí ve velkém stylu.

Článek

Případ odhalila vnitřní kontrola velitelství pozemních sil, když prověřovala hospodaření libereckého praporu. Tento chemický prapor je samostatnou jednotkou, a není nijak spojen s 9. rotou chemické ochrany, jež nyní směřuje na mezinárodní misi do Kuvajtu. Sídlí také v jiném areálu.

Jak však právě při své čtvrteční návštěvě 9. roty chemické ochrany sil okamžité reakce NATO v Liberci uvedl ministr Jaroslav Tvrdík (ČSSD), zahájila už armáda veškeré kroky spojené s propuštěním stíhaného velitele z armády. "Přijde o hodnost a následně také o veškeré výhody, které mu služba v armádě zajišťovala," sdělil novinářům Tvrdík.

Štefka: pošpinil armádu

Jak k případu poznamenal Štefka, vrhl velitel, jenž měl jít svým podřízeným příkladem, stín na celou armádu. "Je to politováníhodný případ, který nás staví do špatného světla," konstatoval před novináři po tiskové konferenci náčelník generálního štábu. Zároveň ale připustil, že se podobné případy v armádě odehrávají a nezabrání jim ani psychologické testy a přísné vstupní prověrky.

Jak Právo informovala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková, viní policejní rada vojáka z toho, že v rozporu s nařízením nevyužíval ke služebním cestám služebního vozu, ale jezdil vozem soukromým a vyúčtovával si plné náhrady cestovného. "Protože ale neměl vlastní vůz havarijně pojištěný, uváděl do cestovního rozkazu vozy svých kolegů," uvedla Suchánková. Služební vůz pak podle policie vůbec nevyužil nebo ho poslal na jiné místo. Od července 2001 do července loňského roku si tímto způsobem údajně účtoval více než tři desítky jízd a inkasoval za ně zhruba 73 tisíc korun.

Podobně ale služební cesty soukromými vozy umožňoval i svým podřízeným. Ti prý za téměř 40 jízd inkasovali téměř 80 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám