Hlavní obsah

Schwarzenberg: Uznáním Kosova si zachováme vliv

Právo, Jiří Roškot

Česko se hodlá připojit k uznání nezávislosti Kosova, aby neztratilo vliv na tamní vývoj a na pomoc Srbům i Albáncům. Poslancům zahraničního výboru Sněmovny to ve čtvrtek řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

„Jen tím si zachováme přístup k vývoji a vliv na pomoc Srbům a Albáncům,“ prohlásil ministr a zopakoval, že nejprve vyčká, zda tamní nová vláda bude dodržovat demokratická pravidla ochránit menšiny i kulturní památky.

„Jen tím si zachováme přístup k vývoji a vliv na pomoc Srbům a Albáncům,“ prohlásil ministr a zopakoval, že nejprve vyčká, zda tamní nová vláda bude dodržovat demokratická pravidla ochránit menšiny i kulturní památky.

„Já v té věci nepospíchám, nicméně nemůžeme se vymykat z evropského trendu,“ řekl Schwarzenberg. „Vlak se rozjel,“ poznamenal s tím, že neuznání nezávislosti Kosova by na tom nic nezměnilo.

Předseda výboru Jan Hamáček však ministra upozornil, že se k němu dostal telegram české zástupkyně v Prištině se středečním datem, v němž „podle pokynů z ústředí oznámila naši připravenost uznat nezávislé Kosovo“, a že se česká diplomacie bude snažit o co nejrychlejší postup vnitrostátních procedur.

Telegram podle Hamáčka hovoří i o potrestání Bělehradu za to, že údajně organizuje nepokoje Srbů na severu Kosova. Ministr odpověděl, že si o tom s ambasádou promluví.

Uvedl nicméně, že jeho resort připravuje materiál do vlády k uznání Kosova, ale že to nic nemění na českém pozitivním vztahu k Srbsku. Negativní odezva Bělehradu ho prý nepřekvapí: „Asi bych to na jejich místě udělal taky,“ řekl.

Víza nejpozději do konce roku

Ministr řekl, že americká víza by měla být zrušena nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Memorandum o porozumění s USA o podmínkách jejich zrušení v EU vyvolalo obavu, že oslabuje její vyjednávací pozici. Podle ministra se však českému úsilí o zrušení víz ze strany EU nedostalo žádné pomoci.

Memorandum příští úterý ve Washingtonu patrně podepíše ministr vnitra Ivan Langer, který bude v delegaci premiéra Mirka Topolánka. Ministr to řekl ve čtvrtek s tím, že text dokumentu ještě v pondělí před odjezdem do USA projedná vláda.

Memorandum otevře americkým úřadům dveře k údajům o občanech ČR cestujících do USA, kteří místo víza dostanou po požádání elektronické schválení cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám