Hlavní obsah

Právníci: trestní oznámení na Novotného je předčasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní oznámení ODS na Josefa Novotného je podle Právem oslovených právníků předčasné. Novotný už sice podle svých slov sdělil policii, kdo ze senátorů ODS mu měl nabízet dvoumiliónový úplatek, veřejnost však toto jméno či jména zatím nezná. Totéž platí i pro ODS, takže dle právníků nemůže vědět, koho vlastně Novotný nařkl z korupce a dokonce i z vydírání.

Článek

„Oznámení je předčasné, protože pokud ten senátor uvedl nepravdivý údaj, tak se musí týkat konkrétní osoby, a co já vím, její jméno zatím kromě policie nikdo nezná. Pokud už tedy na policii uvedl konkrétní jména a ukáže se, že jsou nepravdivá, až pak ten konkrétní člověk, kterého senátor jmenoval, může podat trestní oznámení,“ míní advokát Jaroslav Ortman.

Novotný přitom na veřejnosti zatím hovořil jen o anonymních senátorech ODS, což podle Ortmana i další advokátky Kláry Slámové nestačí k podezření ze spáchání trestného činu.

Novotný před druhou volbou prezidenta uvedl, že se ho dva senátoři ODS snažili přesvědčit volit Václava Klause a nabízeli mu za to dva milióny korun. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že by za své tvrzení měl Novotný zodpovídat před soudem, pokud nemá důkazy. Trestní oznámení na Novotného podal v úterý za senátorský klub ODS jeho předseda Jiří Stříteský. Senátor si ale za svým prohlášením stojí. "Musel bych být naprosto bezcharakterní, kdybych někoho obviňoval a nebyla to pravda," sdělil v úterý Novinkám Novotný.

Senátor může být za lhaní stíhán

Jestliže však nyní policie zná jména těch, kdo podle Novotného úplatek nabízeli a měli ho prý i vydírat, situace se může změnit. Pokud totiž kriminalisté zjistí, že tvrzení senátora jsou lživá, může požádat Senát o jeho vydání a následně jej začít stíhat kvůli možné pomluvě, nebo křivému obvinění či poškozování cizích práv.

Podle právníků to však budou mít policisté složité. I když nezískají důkazy potvrzující slova Novotného, automaticky to prý neznamená, že on musel vědomě lhát a že se tedy dopustil trestného činu. „Museli by mu dokázat, že lhal, a to je problém,“ řekl Ortman.

Slámová jej doplnila: „Prokázat mu to by bylo velmi složité a příliš nevěřím tomu, že by jej pak mohli začít stíhat a když ano, tak si nemyslím, že by byl za ta svá tvrzení odsouzen. Bude to totiž tvrzení proti tvrzení.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám