Hlavní obsah

Ženě v Praze trasplantovali současně srdce a plíce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se loni uskutečnilo 618 transplantací ledvin, srdce, jater, slinivky břišní a plic. Mezi nimi i několik unikátních zákroků. Lea Mečířová, která měla vrozenou srdeční vadu, se podrobila složité operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Tým profesora Jana Pirka jí koncem listopadu současně transplantoval srdce a plíce od jednoho dárce. Nyní se jí už daří velmi dobře.

Článek

Koncem září čeští lékaři zase transplantovali játra osmiměsíčnímu batoleti, které se narodilo s nevyvinutými žlučovými cestami a bez operace by zemřelo.

„Na milión obyvatel v ČR připadá 19 dárců. To je v evropském měřítku mírný nadprůměr, ale poptávku po vhodných orgánech neuspokojí,“ řekl v úterý Právu ředitel Koordinačního centra transplantací dr. Pavel Březovský.

Předpokládaný souhlas

V ČR platí automatický souhlas s odběrem orgánů po smrti. Ti, kdo to odmítají, se mohou nechat zapsat do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. „Tím jsou z transplantačního programu vyňati. Od roku 2006, kdy byl registr spuštěn, je zde evidováno 775 osob,“ dodal Březovský.

Nejčastěji ledviny

Nejčastěji transplantovaným orgánem jsou ledviny. Loni to bylo 394, o 21 více než v roce 2006. Čekací doba na ledvinu může být i tři roky. Druhým nejčastěji transplantovaným orgánem jsou játra (loni 115), což je nejvíc od roku 1997. Loni také čeští chirurgové transplantovali 71 srdcí, což je o 18 víc než v roce 2006.

Transplantace kostní dřeně představují pro mnoho nemocných poslední naději. V ČR jich je již 500 a stoupá i počet dárců. Od první transplantace plic, kterou v Česku provedl profesor Pavel Pafko z Fakultní nemocnice v Motole, už uplynulo deset let, a za tu dobu nové plíce dostalo 105 pacientů, loni 15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám