Hlavní obsah

ÚS se v případu korupce v armádě postavil za policii

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Falešné losovací zařízení, množství peněz v hotovosti a dokonce i detailně rozpracovaný přehled o údajných úplatcích po vzoru má dáti – dal. To všechno našli spolu s dalšími důkazy loni v březnu detektivové z protikorupční policie, když vtrhli kvůli podezření z rozsáhlé korupce do řady domovů a kanceláří vybraných armádních důstojníků a na ně napojených podnikatelů. Důstojníci si na zátah stěžovali u Ústavního soudu.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud se postavil na stranu policie

Článek

Vadil jim hlavně postup policie při domovních prohlídkách, který podle nich porušoval jejich základní práva.

Ústavní soud ale podle zjištění deníku Právo všechny jejich stížnosti nedávno smetl ze stolu jako neopodstatněné. Stíhání všech obviněných tak může pokračovat.

„Ústavní soud shledal, že postup orgánů činných v trestním řízení byl zákonný a šetrný k právům stěžovatelů a zároveň zajišťující efektivní prověřování trestné činnosti,“ píše se v rozhodnutí soudu s tím, že žádná ze stížností obviněných není důvodná.

Z pohledu policie jde přitom o zásadní vítězství, byť zatím jen v poločase. Pokud by totiž dal Ústavní soud obviněným za pravdu, mohli by vyšetřovatelé na všechny klíčové důkazy zajištěné při nebývalé sérii domovních prohlídkách rázem zapomenout. „Je to pro nás samozřejmě dobrá zpráva, dokazování by jinak bylo velmi obtížné,“ řekl k tomu Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Zároveň dodal, že skupina podezřelých, jejíž fungování a organizace podle vyšetřovatelů nápadně připomínaly mafii, u soudu napadala procesní postup policie do těch nejmenších detailů.

O úplatcích se mluvit smí

Z odůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu mimo jiné vyplývá, že se cítili poškozeni např. tím, že detektivové před nimi mluvili o úplatcích. „Za zcela nepřípadné je třeba označit námitky, že výzvou k vydání finančních částek nebo jiných forem úplatku došlo k porušení zásady presumpce neviny. Dovedeno ad absurdum, nemohla by policie před zahájením trestního stíhání vůbec činit kroky k odhalování trestné činnosti,“ konstatoval soud.

Hlavním podezřelým v celé kauze je podle informací Práva Václav Krajíček, majitel firmy ComTip, která od armády získala několik zakázek v Praze, Žatci a Litoměřicích. Právě u něj se podle zdrojů blízkých vyšetřování našlo falešné losovací zařízení. Mezi šestadvaceti obviněnými je i bývalý šéf sekce správy majetku na ministerstvu obrany Václav Regner.

Jeho advokát Lukáš Trojan se k případu nechtěl vyjadřovat s tím, že k tomu nemá od klienta svolení.

Podle českobudějovického státního zástupce Barnabáše Lišky, který má případ na starosti, se bude počet obviněných zřejmě ještě rozšiřovat. „Bude to záležet na analýzách zabavených dokumentů,“ uvedl Liška. Zmanipulovaná výběrová řízení na veřejné zakázky se týkala takřka všech provozních záležitostí – od úklidových služeb přes stravování až po rekonstrukce armádních budov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám