Hlavní obsah

Lidovci chtějí v koalici vyvolat debatu o přímé volbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci budou iniciovat koaliční jednání o zavedení přímé volby prezidenta. Vládní koalice by podle KDU-ČSL měla podniknout takové kroky, které umožní uzákonění takové ústavní změny v co nejkratším termínu. Lidovci se na tom dohodli v úterý večer na jednání celostátního výboru strany.

Článek

Požadavek KDU-ČSL je podle předsedy strany Jiřího Čunka i reakcí na nedávné zdlouhavé rozhodování poslanců a senátorů o obsazení prezidentského úřadu, které provázely procedurální spory, výhrůžky, podezřelé zásilky či obvinění z korupce.

Vedení lidovců se shodlo i na tom, že nikdo ze zákonodárců této strany nemůže být trestán za to, jak hlasoval. reagovali tak na protesty královéhradecké organizace, které vadilo, že poslanec Jiří Hanuš hlasoval pro Václava Klause, i když mu krajská organizace doporučila volit Jana Švejnara.

Občanští demokraté, lidovci a zelení se v koaliční smlouvě zavázali zahájit diskusi o přímé volbě hlavy státu, shoda mezi nimi ale nepanuje. Zatímco obě menší vládní strany chtějí, aby o nejvyšší ústavní funkci rozhodovali občané, ODS je spíše pro zachování tradice, kdy prezidenta vybírá parlament.

Sobotka svolá schůzku předsedů stran

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v úterý zopakoval, že svolá schůzku předsedů pěti parlamentních stran do Senátu právě k debatě o přímé volbě prezidenta.

„Dvacátého šestého září jsem na senátní konferenci o přímé volbě prezidenta za účasti pěti předsedů parlamentních politických stran slíbil, že v té diskusi budeme na půdě Senátu pokračovat. Teď svůj slib plním a v Senátu se kulatý stůl na toto téma uskuteční. Je o čem debatovat, zvláště po letošní prezidentské volbě, která diskuse o způsobu, jak volit prezidenta, znovu rozhořela. My jsme v Senátu s tímto tématem přišli v předstihu, chceme politickou diskusi bez emocí a samozřejmě diskusi odbornou,“ uvedl Přemysl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezidentem byl znovu zvolen Václav Klaus

Prezidentem České republiky byl podle oficiálních výsledků zvolen Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby porazil Jana Švejnara. Dostal 141 hlasů. Před pěti...

Výběr článků

Načítám