Hlavní obsah

ODS podala na Novotného kvůli nařčení z korupce trestní oznámení

Právo, Novinky, znk, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský v úterý Právu potvrdil, že podal trestní oznámení na předsedu klubu SNK Josefa Novotného. Ten před volbou prezidenta uvedl, že se jej někdo z ODS snažil podplatit.

Článek

Stříteský věří, že uspějí, že se celá záležitost vyšetří a očistí se jméno ODS.

ODS ještě v pondělí uvažovala, jestli podat na Novotného žalobu. "Je to nakonec trestní oznámení," řekla Novinkám tajemnice klubu Jitka Pilařová.

"Pan senátor (Novotný) je dospělý člověk a musí si uvědomit, že když něco takového řekne ve vypjaté době, tak nás poškodí. Teď může říct kterékoliv jméno ze 41 senátoru ODS, bez důkazu si může vykládat, co chce," řekl v pondělí Novinkám Stříteský.

Gajdůšková podpořila Novotného

"Já s tím počítám, že to někdo z nich podá. Naprosto si ale neumím představit, že bych si takováto obvinění vymyslel, riskoval žaloby, byl schopen opakovaně policii popisovat proběhlé děje a ještě se dožadovat jejich konfrontací s videozáznamy ze sálu. Musel bych být naprosto bezcharakterní, kdybych někoho obviňoval a nebyla to pravda," sdělil Novinkám Novotný.

"Považuji to za tak zásadní, že jsem to udělal i přesto, že nemám přímé důkazy. Mám ale řadu nepřímých, například kolegyně (Alena) Gajdůšková mi napsala, že si to taky pamatuje a že mi to dosvědčí," dodal.

"Zveřejnění využívám i k upozornění na atmosféru, která je po volbách v roce 2006 v Senátu, kdy většina ODS rozhoduje komu udělí imunitu nebo kterými zákony se budeme či nebudeme zabývat," poznamenal senátor.

Spekuluje se o Jonášovi

Uvedl, že jej překvapilo, že jména, která v pondělí sdělil policii, již kolují. "ODS ale přece musí vědět, koho pověřila tlakem na tu nebo onu osobu nebo ti lidé to dělali sami a teď se o tom diskutuje, " sdělil.

Novotný o dvou senátorech ODS, kteří se ho měli údajně snažit přesvědčit volit Václava Klause, tvrdí: „První byl spojen s nabídkou peněz, druhý po několika hodinách byla výhrůžka.“

Podle TV Nova se spekuluje, že jedním ze senátorů ODS byl Vítězslav Jonáš. Ten to popřel slovy: „Ne, s panem senátorem jsem neměl co, jen pozdravit, a to je všechno.“ Novotného slova přisuzuje napjaté atmosféře na Hradě a tomu, že se jeho kolega chtěl zviditelnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám