Hlavní obsah

Klaus s Parkanovou hledají náčelníka Vojenské kanceláře Hradu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po několikaměsíčním vakuu se stráž Pražského hradu dočká nového velitele. Ministryně obrany Vlasta Parkanová v úterý odpoledne přinesla na pravidelnou schůzku s prezidentem Václavem Klausem seznam jmen generálů, kteří by mohli zaujmout prázdné místo náčelníka vojenské kanceláře.

Článek

Bývalý náčelník, generál Ivo Zbořil na Hradě předčasně skončil, když musel na konci října kvůli opletačkám s policií po několika měsících služby odejít do civilu. Jeho případ zpronevěry nakonec státní zástupce před několika týdny podmínečně zastavil.

Jak obrana zajistila, aby jmenování nového náčelníka znovu neskončilo ostudou? „Jsou samozřejmě navrženi lidé dostatečně prověření, kteří mají čitelný a jasný průběh kariéry,“ řekl na dotaz Práva mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Pozice náčelníka hradní stráže patří mezi nejprestižnější v armádě, příkladem může být generál Vlastimil Picek, který z Hradu odešel velet celému generálnímu štábu.

Parkanová také pozvala staronového prezidenta na oslavu 90. výročí vzniku Československé republiky do Prahy 6. Na přehlídku by měli dorazit podle Čírtka nejen vojáci se svou technikou, ale i veteráni, hasiči a policisté.

Podle kulturní referentky z radnice Prahy 6 Jaroslavy Fuchsové pravděpodobně povede cesta přehlídky z dejvického Vítězného náměstí přes Prašný most, ulicí na Valech k Písecké bráně, kde bude otevřena výstava o prvním prezidentovi Tomáši G. Masarykovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám