Hlavní obsah

Praha může mít problém s odpady za dva roky

Právo, Lenka Hloušková, Hynek Paštěka
PRAHA

Na českých skládkách skončilo loni 81 procent komunálního odpadu. Jeho skládkování pod širým nebem je přitom nejméně ekologické a kapacita ploch omezená. Každý člověk v Česku denně vyprodukuje více než kilogram komunálního odpadu. Ročně je to v republice téměř čtyři milióny tun, přes tři čtvrtiny putují z popelnic přímo na skládky. Údaje navíc rok od roku rostou, kapacita skládek klesá.

Článek

Praha by mohla mít problémy s komunálním odpadem už v roce 2010, kdy se zaplní její největší skládka v Ďáblicích. Smetí by pak mohlo končit třeba ve středních Čechách.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připustilo, že situace u nás dobrá není. Události z italské Neapole, kde spory o smetí skončily bitkami v ulicích, podle něj ale nehrozí. Resort teď plánuje legislativní změny, které se finančně dotknou jak obcí, tak domácností.

V ČR nyní funguje 252 skládek s kapacitou 93 miliónů krychlových metrů. Na 179 z nich je možné ukládat komunální odpad. Kolik místa ještě zbývá? Mluvčí MŽP Jakub Kašpar jejich vyčerpání odhadl na desítky let. „Některé skládky mohou kapacitu rozšířit územním rozšířením a s vysokou pravděpodobností v ČR existují místa, kde by bylo možné nové skládky vybudovat,“ řekl.

To se nelíbí Milanu Havlovi z ekologického sdružení Arnika. Tvrdí, že na zřizování nových skládek tlačí jejich provozovatelé. „Povolují se, i když má kraj dostatečnou kapacitu. Hrozí, že neomezíme skládkování biologického odpadu, jak to vyžaduje směrnice EU,“ uvedl.

Spalovny jsou dražší

Za to, že drtivá většina komunálního odpadu skončí v ČR pod širým nebem, mohou podle odborníků obce, pro něž je odvoz obsahů popelnic na skládku, kde se bude materiál rozkládat i stovky let, nejlevnější. Cesta do moderních spaloven, v nichž se při likvidaci objem zmenší na třetinu a ještě se z něj vyrábí energie, vyjde mnohem dráž.

MŽP chce situaci brzy změnit. „Připravujeme novelu příslušného zákona, jež by měla poměr obrátit a motivovat obce k většímu využívání spaloven,“ uvedl Kašpar.

Bude se zdražovat

MŽP se při řešení komunálního odpadu zaměří také na domácnosti. Od ledna 2009 by mohly zaplatit za odvoz domovního odpadu místo nynějších 500 korun 900. Změna by se týkala občanů, kteří žijí v obcích vybírajících poplatek za odvoz na člověka.

MŽP navrhovanou úpravou vychází vstříc tlaku obcí, které ročně část nákladů za službu hradí z vlastních rozpočtů.

Občané by ale podle něj mohli na změně vydělat. Budou-li doma více recyklovat, radnice jim mohou sazby snížit – vydělají totiž na vytříděných surovinách. Podle Plánu odpadového hospodářství by se do roku 2010 měla u nás recyklovat až polovina komunálního odpadu. Samo MŽP připouští, že je to až příliš optimistické.

Česko za evropským průměrem

Produkce komunálního odpadu na obyvatele je v Česku hluboko pod evropským průměrem. Se Slovenskem se dělí o 25. příčku z 27. Uvádějí to statistiky Eurostatu. Největší produkci na starém kontinentu vykazují Norové, kde každý obyvatel vyprodukuje ročně 759 kilogramů odpadu, tedy dvojnásobek než český občan.

Přední pozice v produkci odpadu zaujímají dále Irové, Dánové a Lucemburčané.

Statistiky Eurostatu vykazují velmi nízkou produkci komunálního odpadu naopak v Polsku a v Litvě.

Čísla tak ukazují, že takzvané nové státy Evropské unie ani zdaleka ty staré nedohnaly. Odborníci nicméně varují, že se situace v Evropě srovnává. Se zvyšující se životní úrovní ve východoevropských státech se rozdíly sníží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám