Hlavní obsah

Brožová podala kárnou žalobu na Kučeru kvůli kauze Čunek

BRNO

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová odeslala olomouckému vrchnímu soudu kárnou žalobu na místopředsedu NS Pavla Kučeru. Mluvčí NS Petr Knötig potvrdil, že žaloba souvisí s kauzou údajné korupce předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kučera měl podle neoficiálních informací tlačit na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka zastavili. Kučera to v úterý popřel.

Článek

Znění kárné žaloby Brožová zatím zveřejnit nechce. "Z důvodu presumpce neviny a v rámci zachování objektivity a nezávislosti u kárného senátu k tomu nebudeme podávat žádné další informace," vzkázala Brožová, která je mimo Brno, přes mluvčího NS.

Žalobu zatím nedostal ani Kučera. Tuší ale, že důvodem jejího podání jsou schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, kterých se účastnil spolu s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a exministrem a nynějším poradcem vlády Pavlem Němcem.

"Nevím, zda se žaloba týká jedné této schůzky nebo všech," řekl Kučera. Popírá, že by jakýmkoliv způsobem ovlivňoval Čunkovo stíhání, které žalobci nakonec skutečně zastavili. Schůzky prý byly přátelské.

Kučera je místopředsedou soudu už od roku 1993, patří k uznávaným expertům na trestní právo. "Za ty roky jsem získal jak velké přátele, tak velké nepřátele. A ti druzí asi nyní vycítili příležitost. Mezi ty nepřátele ale nepočítám paní Brožovou," uvedl Kučera.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Žaloba je i na Brožovou

Podle Knötiga získala Brožová informace, které byly podnětem k podání kárné žaloby, od ministerstva spravedlnosti. Podle neoficiálního zdroje některý z účastníků schůzek, pravděpodobně žalobkyně Andělová, v posledních týdnech promluvil o tom, co vysocí představitelé justice při setkáních probírali. To Knötig odmítl potvrdit.

Kárné žalobě tak nyní čelí oba vrcholní představitelé Nejvyššího soudu. Na Brožovou ji podal ministr spravedlnosti kvůli údajným chybám v hospodaření, za které uložil finanční úřad soudu dvě pokuty. Oběma žalobami se bude nejprve zabývat Vrchní soud v Olomouci. Případná odvolání bude řešit Nejvyšší soud.

Text kárné žaloby Brožová nehodlá v nejbližších dnech zveřejnit. Odeslala ji olomouckým soudcům, kteří ji pošlou zpět Kučerovi, aby se mohl seznámit s námitkami své nadřízené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám