Hlavní obsah

Zubová: Stavět politiku nad zdraví není normální

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslankyně Strany zelených je roztrpčena přístupem politiků ke své nemoci, kvůli které nehlasovala v pátek na volbě prezidenta

Článek

Za vaší absencí na Hradě mnozí vidí korupci, poškození zelených či nejhorší okamžik volby, jak to označil váš předseda Martin Bursík. Co tomu říkáte?

Mrzí mě, že to tak někteří vidí, ale je to všechno nesmysl. Už dva týdny jsem nebyla ve Sněmovně kvůli nemoci a věděla to i Kateřina Jacques, která to v pátek také napadla. Výroky, že o mém stavu nevěděla, jsou nesmyslné. Zlí jazykové si mohou vymyslet dezinformaci a sousta lidí jim to uvěří.

Popíráte, že vaše neúčast byla pomstou za nezvolení ministryní školství po Daně Kuchtové nebo cokoli jiného?

Absolutně. Nebyla jsem na volbě prezidenta kvůli svému zdravotnímu stavu. V úterý jsem podstoupila operaci a v pátek mě manžel vezl na Hrad, ale cestou jsem omdlela, takže jsem se vrátila domů. Přecenila jsem své síly, myslela jsem, že budu moci přijet, ale po týdnu, který jsem strávila nemocná v posteli a nevycházela jsem vůbec z domu, jsem byla oslabená a nezvládla jsem to. Nic víc. Kdo chce důkazy, existuje lékařská dokumentace.

Chcete zveřejnit příčinu svých zdravotních potíží?

Nerada bych ventilovala svůj zdravotní stav na veřejnosti.

Je pravda, že jste celou volbu prezidenta prospala, jak zaznělo v ČT?

Úplně celou ne, ale nespala jsem noc před tím, takže jsem byla hodně unavená a často jsem usínala.

Je možné, že váš kolaps nebyl způsoben jen nemocí, ale třeba i napětím z volby, kterou doprovázelo handlování či výhrůžky? Mnozí poslanci prý brali prášky na krevní tlak...

Je pravda, že při první volbě minulý týden jsem byla hodně překvapená, jak nepříjemné prostředí tam bylo. Čekala jsem důstojnou, slavnostní volbu, ale ono to vypadalo, že se tam na každém kroku vydírá, posílají se obálky s kulkami, bylo to hodně drsné. Jsem ráda, že to je jen jednou za pět let, a doufám, že mě něco takového už nepotká. Ale jestli jsem byla tento pátek ve stresu, to ne, možná nějak v podvědomí nějaký tlak byl, ale žádné prášky na stres nebo něco takového jsem nebrala.

Nezatrnulo vám, když se říkalo, že by právě vaše nepřítomnost zapříčinila snazší znovuzvolení Václava Klause, protože mu stačilo 140 hlasů?

Mrzelo by mě, kdyby k tomu došlo, ale stejně bych s tím nemohla nic udělat, svůj stav jsem nemohla ovlivnit. Zvolení Václava Klause není moje chyba, ale chyba „švejnarovské koalice“, že panu Švejnarovi nedokázala zajistit víc hlasů. Kdybych tam byla, možná bych měla lepší mediální obraz, ale volbu by to neovlivnilo, ODS si zajistila 141 hlasů, které měl Václav Klaus od začátku do konce. 

Když doufáte, že už vás nic takového jako volba prezidenta nepotká, znamená to, že už byste v dalších volbách nechtěla do politiky? Jak na vás vůbec česká politická scéna působí?

Práce v politice mě baví, neříkám, že nechci dál v politice pracovat. Mám za sebou polovinu volebního období a až na konci straníci zhodnotí, jestli jsem si vedla obstojně a dají mi znovu důvěru. Volba prezidenta byla něco úplně jiného než běžná práce ve Sněmovně nebo ve výborech, kde se věcně jedná. Bohužel někteří politici stavějí politiku nad zdraví lidí, což je nenormální.

Co bude s vámi příští dny a jak vidíte vztahy ve straně i v koalici?

Ještě nedokážu odhadnout vývoj své nemoci. V pondělí nebo v úterý jdu na další vyšetření a čeká mě ještě jedna operace. Nevím, proč mě někdo řadí k antibursíkovským stoupencům. Nikdy jsem s ním neměla problém, dokážu komunikovat s vedením strany, ale i s jeho kritiky. Pokud bude mít Martin ke mně nějaké výhrady, tak mi je, předpokládám, řekne. Ale konflikt jsme spolu nikdy neměli. Co se týká dalšího vývoje v koalici, tak nečekám žádné zemětřesení. Při volbě prezidenta jsme nebyli vázaní koaliční smlouvou, navíc ODS má na Hradě svého kandidáta, takže všichni nejspíš musí osobní potyčky a roztržky přetrpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám