Hlavní obsah

Snítilého chtějí vyloučit z ČSSD, podle Urbana byl pod tlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příběh poslance ČSSD Evžena Snítilého, který při prezidentské volbě hlasoval pro Václava Klause, je podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana smutnou záležitostí. Člověk jeho typu by neudělal takový krok, musel být pod těžkým tlakem, řekl Urban v pořadu Otázky Václava Moravce. V náchodské organizaci ČSSD, jíž je Snítilý členem, sílí hlasy pro jeho vyloučení ze strany.

Článek

„Měl jsem k němu vztah. Zdá se mi, že se nerozhodoval svobodně,“ řekl Urban na adresu Snítilého.

Mezi sociálními demokraty Náchodska sílí hlasy, které požadují, aby byl Snítilý vyloučen z ČSSD. Jednat o tom budou příští týden, patrně již v pondělí. Řekl to předseda okresního výboru ČSSD Miloslav Mrština. Podle něj by se ale měl Snítilý, jehož hlas pomohl zvolil Václava Klause opět prezidentem, především vzdát funkce poslance.

"Ovšem vyloučení ze strany bude jen gesto, které ho nezbavuje poslaneckého mandátu. To musí učinit sám," řekl Mrština. Urban se domnívá, že pokud Snítilý nepodá vysvětlení svého hlasování pro Klause, měli by jej vyloučit ze strany.

Snítilý již byl vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD za to, že místo Jana Švejnara volil prezidentem Václava Klause. Předseda strany Jiří Paroubek po něm požadoval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. To Snítilý odmítl. "Pokud bude mít charakter, jako poslanec skončí. Ale Snítilý je spíš všehoschopný," dodal Mrština.

Mezi předsedou náchodských sociálních demokratů a poslancem Snítilým nepanují vřelé vztahy. Mrština uvedl, že poslance již před třemi lety kritizoval za to, že v kraji protežuje ODS.

Bém: Klaus vyhrál rozdílem třídy

„Někteří zákonodárci prozřeli, díky tomu byl zvolen Klaus. Je prezidentem přeběhlíků,“ zdůraznil Urban. Se stejným tvrzením přišel po prezidentské volbě také šéf ČSSD Jiří Paroubek.

„Klaus nebyl zvolen přeběhlíky, vyhrál rozdílem třídy, nikoli těsně. Klaus byl zvolen významnější většinou, byli tam i nezávislí a lidovci,“ kontroval Bém. Podle Béma byla první i druhá volba neúspěchem sociálních demokratů najít levicového kandidáta. „Je to taktická a strategická chyba Jiřího Paroubka,“ řekl Bém.

Bém zároveň ocenil že Klaus nevyhrál díky hlasům zákonodárců z KSČM. „Považuji za cenné, že Klaus nebyl zvolen jediným komunistickým hlasem. Kdyby byla volba tajná, bude více sociálních demokratů hlasovat pro Klause,“ řekl Bém. Podle Urbana by ale ani celá ODS v tajné volbě nehlasovala pro Klause.

Bém: "V ODS nejsou dva proudy"

Bém odmítl tvrzení o tom že je „anti-Topolánkem“ a odmítl také existenci dvou proudů v ODS. "Jsme pluralitní strana,“ řekl Bém v reakci na otázku, jaká je nálada v ODS po volbě. Bém s Topolánkem si před volbou vyměnili přes média vzájemnou kritiku kvůli vyjednávání hlasů pro Klause. Bém to označil za pouhou nervozitu před zápasem, Topolánek se za výroky Bémovi omluvil.

Politické příměří pro české přesednictví EU

Prezidentská volba nemá vliv na příměří kvůli českému předsednictví EU, řekl Urban. Je třeba určit si podmínky příměří pro toto období, shodli se oba diskutující.

Budou na nás upřeny kamery Evropy a světa, hádky by nebyly dobré, řekl Bém.

Bém se odmítl vyjádřit k tomu, zda bude na příštím kongresu ODS kandidovat na post předsedy ODS proti Topolánkovi.

Reklama

Související články

Filip: KSČM nemůže za zvolení Klause

Předseda KSČM Vojtěch Filip se v sobotu ohradil proti výrokům Jiřího Paroubka, podle kterého komunisté přispěli ke znovuzvolení Václava Klause prezidentem....

Výběr článků

Načítám