Hlavní obsah

Politologové: Klaus na svých názorech nic nezmění

PRAHA

Politologové nejsou znovuzvolením Václava Klause překvapeni. Očekávají, že staronová hlava státu ve svém druhém volebním období nezmění své názory. Podle nich bude v čele státu ještě aktivnější než doposud.

Článek

"Politika Václava Klause je známá," řekl politolog Daniel Kunštát. Nemyslí si, že Kaus změní postoj k Ústavnímu soudu nebo EU.

Také Tomáš Lebeda se domnívá, že ve druhém volebním období bude Klaus výrazněji pokračovat ve své politice. Podle něj je totiž i v zahraničí běžné, že prezident, který již nemusí usilovat o znovuzvolení, se chová mnohem uvolněněji.

Aktivnější druhé období je obvyklé

Vladimíra Dvořáková doplnila, že Klaus by se například mohl více profilovat ve vztahu k EU a mít na ni větší vliv. Podle ní je obvyklé, že je prezident v posledním funkčním období aktivnější.

Dvořáková za hlavní pozitivní zprávu považuje to, že byla hlava státu zvolena. Kdyby se tak nestalo, mohlo by podle ní růst napětí v celé společnosti. I přes těsné vítězství však Klaus podle Lebedy nebude mít slabý mandát. "Ten mandát to absolutně neoslabuje," konstatoval.

Podle Kunštáta nevyšla žádná strana z volby neposkvrněna a čas zahladí hrany, které se během volby objevily. Například v případě ODS si všímá pozic premiéra Mirka Topolánka a pražského primátora Pavla Béma. Soudí také, že v nadcházejících krajských volbách ODS patrně tak úspěšná nebude.

Pnutí v ČSSD

K ČSSD Kunštát uvedl, že jejich kandidát Jan Švejnar byl vážným a důstojným protivníkem, což je pro sociální demokracii bonus. Na druhou stranu sociální demokraté ztratili dalšího poslance, řekl. "Zdá se, že určité pnutí ve straně je," uvedl. Narážel tak na to, že strana ztratila poslance Evžena Snítilého. V pátek ráno jej vyloučila z poslaneckého klubu poté, co Snítilý řekl, že bude hlasovat pro Klause a nikoliv pro Švejnara.

Zřejmě nejlíp z volby vyšli asi lidovci. Dá se čekat, že jejich předseda Jiří Čunek se po prezidentské volbě patrně vrátí do vlády, doplnil.To už během dne avizoval i premiér Mirek Topolánek. Uvedl, že pokud budou lidovci Čunka ve vládě chtít, budou ho tam mít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám