Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Budišov je u konce

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců byl případ údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů, známý jako kauza Budišov, u ledu. Teď ale detektivové podle zjištění Práva hlásí: vyšetřování je u konce.

Článek

V případu je stíhán bývalý tajemník sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel, exstarosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa a bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. Policie je obvinila z vydírání a úplatkářství, v případě Doležela i z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Poslední výslechy se podle informací Práva uskutečnily koncem ledna, kdy vypovídal i exstarosta Péťa. Žádné další už ale zřejmě plánované nejsou.

„Vyšetřovatel nás informoval, že další úkony provádět nebude. Koncem února bychom se tak měli začít seznamovat se spisem,“ řekl Právu obhájce Doležela Filip Princ.

Dodal však, že podobné přísliby už policie během loňského roku dala několikrát.

Zda tentokrát vyšetřování skutečně uzavře, není zatím jisté, stejně jako to, s jakým závěrem tak případně učiní. Možnosti má v zásadě dvě: buď stíhání obviněných zastaví, nebo navrhne státnímu zástupci, aby je postavil před soud.

Obvinění z podvodu zatím nepadlo

Vyšetřování se týkalo pouze údajného uplácení státních úředníků a vydírání architekta Marka Řičáře, který na případ policii upozornil. Podezření z vlastního podvodu a manipulace s evropskými dotacemi zatím vyšetřovatelé prověřují, žádné obvinění v této souvislosti dosud nepadlo.

Policie totiž v této části kauzy nemá jednoduchou pozici, protože nezávislý audit společnosti KPMG loni v květnu konstatoval, že dotace ve výši 65 miliónů korun pro společnost Bono Publico na projekt opravy zámku v Budišově zmanipulována nebyla.

„Auditorská společnost nenalezla v rámci systému, tak, jak byl tehdy nastaven, žádnou chybu, úmysl nebo manipulaci. A jelikož v rámci tohoto projektu nebylo dosud nic proplaceno, nemohlo tak dojít ani k neoprávněnému čerpání dotace,“ uvedl loni Rostislav Mazal z ministerstva pro místní rozvoj, které si audit zadalo.

Žádnou manipulaci s dotací na opravu budišovského zámku předtím nenašla ani interní kontrola ministerstva. Policie je přitom přesvědčena, že Péťa s dalšími obviněnými nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku o 30 miliónů korun, které si měli rozdělit mezi sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám