Hlavní obsah

Bobošíková před začátkem volby prezidenta neodstoupí

Novinky, jov, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kandidátka na prezidentku ČR Jana Bobošíková ve čtvrtek oznámila, že z prezidentského klání do jeho začátku, v pátek v deset hodin dopoledne neodstoupí. Nevyloučila ale, že se kandidatury vzdá během volby. Bobošíkovou navrhla KSČM.

Článek

„V žádném případě necouvnu v tom smyslu, že bych ještě před tím, než se rozsvítí světla ve Španělském sále, vůbec uvažovala o tom, že v průběhu dnešního dne nebo zítřejšího brzkého rána odstoupila. Pokud nebudu stažena, tak nelze z mé strany očekávat, že ještě před započetím samotného aktu na Pražském hradě od volby odstoupím,“ uvedla Bobošíková.

„Nic není vyloučeno, stejně jako není vyloučeno, že nebudu stažena,“ řekla Bobošíková na dotaz, zda může odstoupit v průběhu druhé volby.

Jediná nechtěla odstoupení Švejnara

KSČM avizovala, že by ráda nasadila svého kandidáta ještě před první volbou, při níž nebyl prezident zvolen. Měla několik jmen, například Václava Pačese, Jiřího Dienstbiera nebo Pavla Rychetského.

Podle čtvrtečních slov Vojtěch Filipa ale ostatní podmiňovali kandidaturu tím, že z volby odstoupí Jan Švejnar. Jediná Bobošíková tuto podmínku neměla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve středu Novinkám přiznal, že nominace Bobošíkové je součástí taktiky komunistů. "Jana Bobošíková v okamžiku, kdy souhlasila s nominací, tak zároveň pravila, že si je vědoma toho, že její nominace je součástí taktiky. A vcelku otevřeně přiznává, že chápe, že její zvolení prezidentem je nepravděpodobné," uvedl Dolejš.

KSČM se snažila vyjednat se zelenými podporu Švejnara, chtěla, aby se zelení zavázali k tomu, že budou proti radaru. To zelení odmítli. "Jednání se zelenými padla, ve čtvrtek večer se ještě sejdeme s ČSSD," řekl Filip.

Bobošíková ve volbě znamená zvolení Klause

Zeleným a sociálním demokratům, tedy stranám, které navrhly Švejnara, vadí, že nominace Bobošíkové jen rozmělní podporu Švejnara. Pokud pro ni bude KSČM v prvním kole hlasovat, postoupí do druhého kola pouze Václav Klaus.

"Pokud to komunisté s paní Bobošíkovou dotáhnou do konce, stačí jeden lidovecký hlas a Václav Klaus je na dalších pět let prezidentem a nám nezbývá, než mu gratulovat," řekl ve čtvrtek v ČT místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

ČTK Filip řekl, že ODS má pro Václava Klause 148 volitelů. Ve třetím kole, kde se sčítají hlasy poslanců a senátorů, potřebuje Klaus alespoň 141 hlasů při účasti všech zákonodárců.

Reklama

Související články

Bobošíková: tipuji svůj neúspěch

Kandidátka na úřad prezidenta Jana Bobošíková, kterou v úterý nominovali komunisté, přiznala, že šance na její zvolení jsou mizivé. Řekla to ve středu během...

Výběr článků

Načítám