Hlavní obsah

Topolánek se omluvil Bémovi, vzal ho na schůzku s KSČM

Novinky, jov, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek se ve čtvrtek omluvil za své výroky na adresu místopředsedy strany Pavla Béma, o kterém prohlásil, že totálně selhal jako vyjednavač. Svá slova označil za exces. Pražský primátor, který se za ODS zúčastnil schůzky se zástupci KSČM, premiérovu omluvu přijal.

Článek

"Neomlouvám se často. Dneska to udělám. Z hlediska formy určitě, z hlediska obsahu také. Je vidět, že nám všem tečou nervy, takže se Pavlu Bémovi omlouvám. Samozřejmě, zůstává členem týmu," řekl Topolánek po schůzce vyjednávacího týmu ODS se zástupci KSČM, které se primátor rovněž zúčastnil.

Bém na dotaz, zda omluvu přijímá, uvedl: "ODS má jediný cíl. Být jednotná, zítra uspět se svým kandidátem. Držíme se starého dobrého hesla: V jednotě je síla. Takže samozřejmě přijímám“.

Bémovu práci při získávání podpory pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem Topolánek ostře kritizoval. Podle informací Práva byl Bém dokonce dočasně z týmu vyjednavačů ODS vyloučen. Nakonec byl ale po nátlaku z Hradu přijat zpět.

Volba musí být důstojnější, shodl se Topolánek s Filipem

Samotná schůzka občanských demokratů a komunistů mnoho nového nepřinesla. Obě strany zopakovaly, že trvají na svých kandidátech, KSČM prosazuje europoslankyni Janu Bobošíkovou, ODS chce dosáhnout znovuzvolení Václava Klause.

"Dohodli jsem na tom, že při večerním jednání u předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka budeme prosazovat takové hlasování o procedurách, abychom došli k výsledku, abychom byli konstruktivní,“ uvedl po jednání s komunisty na společné tiskové konferenci premiér Topolánek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokusí se také podle něj prosadit, aby při volbě každý volitel měl jeden hlas. ODS a KSČM tak chtějí zamezit situaci, kdy by poslanec nebo senátor hlasoval pro více kandidátů a předejít hádkám kolem počtu hlasů. Na způsobu volby se občanští demokraté s komunisty nedohodli. ODS nadále prosazuje tajnou, KSČM veřejnou volbu.

:. Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a šéf ODS Mirek Topolánek po jednání zástupců obou stranfoto: Novinky/Jiří Ovčáček

Účastníci jednání se také shodli na potřebě zajistit důstojnější průběh druhé volby hlavy státu, než minulý týden. Neuvedli ale žádné konkrétní kroky, jak toho dosáhnout.

O organizaci volby mají odpoledne jednat také zástupci vedení Sněmovny a Senátu. Předpokládá se, že budou debatovat mimo jiné znovu o tom, zda by volba měla být tajná, nebo veřejná.

Reklama

Související články

Klaus může kvůli Bémovi přijít o jeden hlas

O hlas jednoho ze senátorů může přijít Václav Klaus při volbě prezidenta České republiky. Jana Juřenčáková (NSK) uvedla, že bere zpět své rozhodnutí hlasovat...

Lidovci podpoří s ODS tajnou volbu

Lidovečtí poslanci a senátoři si v úterý po poledni na společném jednání odhlasovali usnesení, na kterém si doporučili podporovat tajnou volbu prezidenta....

Výběr článků

Načítám