Hlavní obsah

Kalbáč: Pro Klause budu hlasovat na protest proti veřejné volbě

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Volit prezidenta přijde v pátek na Hrad se v pátek dostaví i senátor z lidoveckého klubu Josef Kalbáč. Jak řekl Právu ani výtržník, který ho během první volby slovně napadl na hradních toaletách, ani dopis se střelným prachem ho od účasti neodradí. Také jeho zdravotní stav se zlepšil. První volbu nedokončil, protože těsně před třetím kolem nečekaně odjel do nemocnice ve Strakonicích kvůli srdeční arytmii.

Foto: ČTK

Senátor Josef Kalbáč (KDU-ČSL)

Článek

„Sice mám ještě nějakou virózu a udělal se mi opar pod okem, ale to nejsou důvody proč nepřijet,“ uvedl Kalbáč. Hlavně chce hlasovat tajně. Pokud by byla zvolena veřejná volba, zváží, zda odejde. V minulé volbě se nakonec rozhodl pro Václava Klause, podle svých slov hlavně kvůli chování podporovatelů Jana Švejnara a jejich urputné snaze prosadit veřejnou volbu.

„Volba Klause byla nakonec protestem proti veřejné volbě. Nikdo nevěděl, jak by volil tajně. Já jsem do poslední volby nebyl rozhodnutý, ale veřejná volba mě utvrdila, že nemohu hlasovat s těmi, kteří ji prosadili, “ řekl Právu senátor.

Ačkoli nemá důkazy, kdo stojí za výhružkami, soudí, že jde o akce někoho ze stran, které prosazují Švejnara. „Vím odkud vítr fouká, já jsme volil Klause, takže za tím musí být někdo z opačného tábora,“ uvedl Kalbáč bez bližších podrobností.

Barták dostal střelný prach

Jeho kolega z klubu, nezávislý senátor Karel Barták ve čtvrtek sdělil, že dostal stejně jako Kalbáč dopis se střelným prachem a s výhrůžkou. Psaní objevil ve čtvrtek ráno v Senátu ve své poště a předal jej senátní ochrance. „Strach nemám, jen starost přiměřenou situaci. Páteční volby prezidenta se zúčastním, protože vyděračům se neustupuje,“ řekl Právu.

Výhružka v dopise senátora nabádala, aby raději než na Hrad šel do královohradeckého Ústavu tělovýchovného lékařství, kde je přednostou. „ V pátek jdi do nemocnice. Příště ji neuvidíš,“ napsal mu vyděrač. Barták odmítá říci, koho bude volit, a chce hlasovat pouze tajně. Jestli bude hlasování otevřené, stejně jako v první volbě odejde ze sálu. Výhrůžné dopisy dostalo celkem sedm zákonodárců. Už v úterý dostali zásilky, které ale obsahovaly kulky ze střelné zbraně, tři poslanci a dvě senátorky, které také volily Klause.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám