Hlavní obsah

Zubová: zelení na hru komunistů nepřistoupí

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Strana zelených odmítá návrh KSČM, která za podporu Jana Švejnara v prezidentské volbě požaduje uzavření paktu o neútočení a záruku, že zelení potopí ve vládě jednání o radaru. Podle místopředsedkyně klubu SZ Olgy Zubové se chtějí komunisté pouze zviditelnit.

Článek

"Na hru komunistů opravdu nepřistoupíme, v tom máme jasno," uvedla ve čtvrtek Zubová na on-line chatu Novinek.cz. Podle ní nominací europoslankyně Jany Bobošíkové do páteční volby využili komunisté příležitost a "dávají najevo, že s jejich hlasy se počítat musí".

"Nejsem rozhodně pro uzavírání různých účelových ,paktů', každý by se měl svobodně rozhodnout, koho na Hradě chce," dodala.

"Nejsem rozhodně pro uzavírání různých účelových ,paktů', každý by se měl svobodně rozhodnout, koho na Hradě chce," dodala.

Poznamenala, že se diví europoslankyni, že vůbec nabídku KSČM přijala. "Buď se rozhodla pomoct tímto způsobem Václavu Klausovi nebo zkrátka využila příležitost dát o sobě vědět. Sama nepopírá, že její šance jsou nulové," uvedla Zubová.

Komunisté se při jednáních se sociálními demokraty shodli na odmítání amerického radaru a podpoře referenda. Zelení ale nabídku KSČM, která zahrnovala i tzv. pak o neútočení, odmítají.

"Strana zelených má k radaru sjezdové usnesení, momentálně se jedná také o vnitrostranickém referendu k této otázce a konečné slovo k umístění radaru na území ČR řekne SZ sama bez KSČM," podotkla Zubová.

Zelení podle ní nikdy nevystupovali jako zastánci radaru. "Komunisty považujeme za regulérně zvolenou parlamentní stranu, s jejímž programem se zásadně rozcházíme. Záleží na tom, co je ještě možné považovat za "normální" jednání a co je za hranicí normálnosti," dodala.

Komunisté u zelených se svými požadavky neuspěli.

Doufá, že se páteční volby zúčastní

Zubová se zotavuje po pobytu v nemocnici, kde postoupila operaci. Doufá ale, že na páteční volbu prezidenta dorazí. "Sbírám síly, udělám pro to maximum," řekla Novinkám. Pokud by se poslankyně na volbu nedostavila, Švejnarovi by ubyl jeden hlas.

Při první volbě měli zdravotní problémy dva zákonodárci. Poslanec ČSSD Evžen Snítilý zkolaboval, spekuluje se o nátlacích, kterých čelil buď ze strany ODS nebo samotné ČSSD. Snítilý se rozhoduje, jestli se volby účastnit nebo jestli složí mandát. Volit prezidenta přijde v pátek na Hrad senátor z lidoveckého klubu Josef Kalbáč, který skončil v nemocnici poté, co ho neznámý výtržník napadl na hradních toaletách.

Další senátor z klubu KDU-ČSL Karel Barták volit nepřišel, protože nesouhlasí s veřejnou volbou hlavy státu. Nepřítomnost tří zákonodárců zásadně ovlivnila výsledek první volby. Kdyby hlasovali, zřejmě by zvítězil Klaus.

Senátor Karel Barták protestuje proti veřejné volbě.

"Veřejná volba selhala"

Poslankyně je zklamaná způsobem, jakým proběhla první volba prezidenta. "V současné době netrvám na veřejné volbě, záleží na názoru většiny. Mandát vzešlý z tajné volby je cennější, má větší sílu," řekla Zubová s tím, že SZ se pro veřejnou volbu definitivně rozhodla poté, co se objevily záběry z tajné schůzky mezi bývalým poradcem premiéra Miloše Zemana Miroslavem Šloufem a kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem.

"Veřejná volba (ale) zase poukázala na jiná nebezpečí, na povrch vypluly zprávy o vydírání a vyhrožování," uvedla Zubová, podle které je jediným řešením přímá volba prezidenta. "Je to moje první prezidentská volba. Očekávala jsem vznešenou atmosféru, důstojná jednání. Jsem zklamaná," sdělila.

Veřejná volba prezidenta republiky.foto: Právo/Milan Malíček

Atmosféra před páteční druhou volbou je na politické scéně opravdu napjatá, v úterý obdrželi nezávislé senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková, poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák a také poslanec ČSSD Evžen Snítilý výhružné dopisy s náboji. Ve středu pak nezávislý senátor Josef Novotný (SNK-ED) uvedl, že se jej pokusil člen ODS uplatit dvěma milióny korun za to, že podpoří v hlasování současného prezidenta.

Přehodnotit setrvání v koalici?

Volbu doprovázely i slovní roztržky mezi zelenými a představiteli ODS, kteří prosazují Václava Klause. Začalo se proto spekulovat o tom, že je vládní koalice v krizi. Občanští demokraté pak ve středu vystrašili předsedu SZ Martina Bursíka, když nezvedli ruce pro jím prosazovaný návrh. To lídr zelených označil za vážné porušení koaličních dohod ze strany ODS a obvinil ji z toho, že přenáší spory z prezidentské volby do Sněmovny.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek s místopředsedou vlády a šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem při prezidentské volbě.foto: Právo/Michaela Říhová

"Úroveň chování některých politiků a to nejen z ODS je, jemně řečeno, pokleslá," řekla poslankyně. Pokud se zítra Švejnar stane prezidentem, jistě to podle ní vyvolá "nějaké napětí, ale v koaliční smlouvě jsme neměli žádnou klausuli o tom, kdo se musí stát prezidentem".

"Pokud (však) SZ zjistí, že nemůže prosazovat svůj program v té míře, aby to dokázala obhájit před veřejností, pak musí své setrvání v koalici přehodnotit," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám