Hlavní obsah

Příznivců přímé volby prezidenta přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z výsledků lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že mezi veřejností vzrostla podpora přímé volby prezidenta. Obyvatelé se také většinou domnívají, že pravomoci hlavy státu by se neměly měnit. Největší část lidí soudí, že nejvhodnější pro funkci prezidenta by byl politik stojící mimo strany.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve výsledcích lednového průzkumu se ještě neprojevila reakce veřejnosti na průběh první volby prezidenta.

Článek

Pro přímou volbu se vyslovilo 64 procent lidí, o čtyři procenta více než před rokem. Naopak volbu parlamentem, jak je tomu nyní, si přeje 18 procent obyvatel, podpora meziročně klesla o pět procent. Trvale podle desetiny lidí by měla být hlava státu volena širším shromážděním volitelů.

Zachování současných prezidentských pravomocí si přeje 61 procent obyvatel, o dvě procenta víc než loni v lednu. Podpora pro jejich rozšíření klesla o tři procenta, pro by bylo 19 procent respondentů. Naopak o čtyři procenta na 12 procent vzrostl podíl lidí, kteří by hlavě státu pravomoci zúžili.

Reklama

Výběr článků

Načítám