Hlavní obsah

Poslanci ODS vystrašili Bursíka, jednou nezvedli ruku pro jeho zákon

ČTK, jov, Novinky
PRAHA

Vládní koalice ve středu zažehnala hrozící rozkol a společnými silami nakonec ve Sněmovně prosadila schválení návrhu zákona o předcházení ekologické újmě. Stalo se tak ale až v opakovaném hlasování. V tom prvním vládní předloha neuspěla, a to i proto, že ji nepodpořilo deset občanských demokratů.

Článek

Předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík to vzápětí označil za vážné porušení koaličních dohod ze strany ODS. Navíc ODS obvinil z toho, že přenáší spory z prezidentské volby do Sněmovny.

"Jestli je to tak, že kvůli prezidentské volbě nedokáže ODS koaličně vládnout, tak pak je potřeba, aby to veřejně řekla. My se s tím smíříme a budeme fungovat dále," prohlásil Bursík po první neúspěšném hlasování. Podle něj občanští demokraté situaci "nezvládají".

Podle Bursíka to bylo poprvé, co se napětí mezi ODS a zelenými kvůli volbě hlavy státu promítlo do podpory vládních návrhů v dolní komoře. Občanští demokraté ale uvedli, že měli věcné námitky a s prezidentskou volbou to nesouviselo. V opakovaném hlasování zákon Sněmovnou prošel.

Zelení jsou podle ODS ke Klausovi příliš kritičtí

ODS zeleným vyčítá, že při prosazování Jana Švejnara do čela země jsou ke kandidátovi občanských demokratů Václavu Klausovi nepřiměřeně kritičtí. Zelení říkají, že postupují korektně.

Návrh zákona o ekologické újmě nakonec napětí v koalici "přežil". Po prvním hlasování, v němž neuspěl, spolu jednali Bursík a premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Topolánek přesvědčoval poslance

Předseda ODS pak své poslance přesvědčoval, aby v opakovaném hlasování zvedli ruku pro normu. Byl úspěšný - napodruhé již všichni přítomní občanští demokraté návrh zákona podpořili. Ještě předtím zpochybnili předchozí hlasování, v němž schválen nebyl.

„Musel jsem si to s nimi vyříkat o přestávce. Jejich námitky byly spíše věcné,“ uvedl na adresu rebelujících poslanců premiér. „Apeloval jsem na ně, aby normu podpořili,“ sdělil s tím, že její vyjednávání na vládě bylo složité a jde o kompromis.

Topolánek se vyjádřil i k informaci, že poslanci chtěli vrátit Bursíkovi jeho chování na Hradě při první volbě prezidenta „Tuto interpretaci znám, ale tak úplně to není, protože jde o poslance, kteří se touto problematikou zabývají profesně,“ řekl.

Kdo dráždil Bursíka

Při hlasování o přijetí zákona o ekologické újmě se zdrželi občanští demokraté

Jozef Kochan

Tomáš Úlehla

Miroslav Krajíček

Petr Pleva

Juraj Raninec

Jan Schwipel

Pavel Svoboda

Vlastimil Tlustý

David Šeich

Boris Šťastný

Podle návrhu zákona, okolo kterého se spor točil, by původci znečištění měli platit za škody způsobené na životním prostředí. Bursík již dříve uvedl, že norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky vládní návrh počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám