Hlavní obsah

Bobošíková: tipuji svůj neúspěch

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL
Aktualizováno

Kandidátka na úřad prezidenta Jana Bobošíková, kterou v úterý nominovali komunisté, přiznala, že šance na její zvolení jsou mizivé. Řekla to ve středu během on-line chatu na Novinkách.cz.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Článek

"Myslím, že mé šance jsou velmi malé, tipuji neúspěch. Mohu ale, a o to se pokusím, volbě prospět," uvedla Bobošíková s tím, že je realistka.

Na vyjednávání podpory mezi poslanci a senátory je podle ní v současnosti pozdě. "Nechávám to na volitelích," řekla.

Vyjádřila se také k podpoře, kterou dostala od komunistů. "KSČM sama ví, že nejsem levicově zaměřený člověk a bere mou kandidaturu jako ruku nataženou ke spolupráci na volbě prezidenta s ostatními stranami," podotkla.

Poznamenala, že nikdy nebyla členkou ani kandidátkou komunistické strany. "KSČM považuji za parlamentní stranu zvolenou ve svobodných volbách, o jejíž hlasy se nyní ucházejí všichni kandidáti. A pokud jde o komunisty, tak ti jsou téměř ve všech parlamentních stranách," řekla.

Žádné pořadavky nebo podmínky si podle Bobošíkové KSČM nekladla. Europoslankyni také nevadí, že komunisté ve středu ráno připustili podporu Švejnara výměnou za uzavření paktu o neútočení se Stranou zelených. "Do vyjednávací taktiky navrhovatelům nemluvím," poznamenala jen.

Bobošíková komunisty zaujala, na snímku je s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem.foto: Právo/Lukáš Táborský

Švejnar byl "důstojným soupeřem"

Europoslankyně uvedla, že její kandidatura nepovede ke zvolení Václava Klause. "Opravdu si nemyslím, že můj vstup do procesu volby prezidenta ČR je automaticky hlas pro Václava Klause. Přeji si, aby příštího prezidenta volili přímo občané," uvedla.

Vyjádřila naději, že Švejnar z volby neodstoupí. "Jan Švejnar je silný kandidát a v minulé volbě byl Václavu Klausovi důstojným soupeřem," podotkla.

První volbu prezidenta mohli lidé ocenit i v přímém přenosu.

I druhá volba by měla být měla být podle ní veřejná. "V tuto chvíli je lepší, aby na volbu bylo vidět. Senátoři i poslanci mají kontrolovanou poštu, mohou dostat ochranku a měli by být také osobně stateční, ne zbabělí," sdělila.

Ohradila se proti plánům USA postavit v Česku radarovou základnu. "Myslím, že bychom mohli radar postavit sami a jako svébytný a hrdý stát jeho použití zajišťovat smluvně. Aby byl radar v moci USA, s tím rozhodně nesouhlasím," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám