Hlavní obsah

Podle STEM si lidé přejí na Hrad Švejnara

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle výsledku bleskového průzkumu STEM pro ČSSD by si lidé přáli za prezidenta Jana Švejnara. Vyslovilo se pro něj 55 procent respondentů, pro Václava Klause 45 procent. Lidé podle průzkumu chtějí veřejnou volbu. Pro ni je 60 procent respondentů, pro tajnou 40 procent.

Článek

Podle 56 procent lidí vystoupil v pátek v první volbě prezidenta přesvědčivěji Jan Švejnar. Naopak podle 44 procent byl přesvědčivější Klaus.

Podle průzkumu lidé soudí, že se v druhé volbě prezidenta nepodaří najít kandidáta, který by měl větší šanci porazit Klause než Švejnar. Myslí si to 87 procent respondentů, zbytek se domnívá, že se to může podařit.

Lidé také většinově míní, že pokud nebude ve druhé volbě zvolen prezident, třetí by měla proběhnout přímo. V tomto duchu se vyjádřilo 61 procent dotázaných, proti 39 procent.

Václav Klaus s manželkou Livií.foto: Právo/Michaela Říhová

Také ODS si nechala na konci ledna udělat od agentury SC průzkum týkající se prezidentských kandidátů. Podle něj se 57 procent lidí vyslovilo pro znovuzvolení Klause, pro jeho soupeře hlasovalo 43 procent respondentů.

Přívrženci Klause uvedli, že současný prezident by byl lepší hlavou státu proto, že je důvěryhodný a reprezentativní (38 procent), dvacet procent proto, že je Čechem. Stoupenci Jana Švejnara zase uvedli, že česko-americký ekonom je symbolem změny (23 procent), má větší charizma a je sympatický (20 procent).

Klaus budí u lidí větší emoce

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Klause i Švejnara hodnotí občané vyrovnaně. Pro zvolení Klause se vyjádřilo 42 procent lidí, stejný počet obyvatel by na Hradě ale chtěl Švejnara.

Kladná vyjádření lidí byla u obou osobností v podstatě stejná, proti zvolení Klause prezidentem se ale rozhodně postavilo 22 procent respondentů, zatímco proti Švejnarovi bylo rozhodně 16 procent lidí. V případě Švejnara lidé zase častěji neuměli formulovat svůj názor a volili odpověď "nevím" (16 procent; u Václava Klause osm procent).

Zákonodárci shromáždění k volbě prezidenta ve Španělském sále Pražského hradu.

V první volbě, která proběhla o víkendu, zákonodárci prezidenta nevybrali. Klausovi chyběl ve třetím kole volby jen jeden hlas.

Volbu provázely i zdravotní problémy několika poslanců. Například poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který ve druhém kole proti stranickému usnesení nepodpořil Švejnara, skončil v nemocnici. V úterý uvedl, že se do druhé volby rozhodne, jestli opustí klub soc. dem. nebo složí poslanecký mandát.

ČSSD a ODS se navzájem obviňují z toho, že tlačili na Snítivého, ten ale jakýkoliv nátlak odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám