Hlavní obsah

Videozáznam Weigla se Šloufem mohl uniknout z rozvědky

– PRAHA

Únik videozáznamu lednové schůzky prezidentova kancléře Jiřího Weigla s bývalým poradcem Miloše Zemana Miroslavem Šloufem vyšetřuje Inspekce ministra vnitra a také inspektoři Úřadu pro zahraniční styky a informace. Právě z rozvědky nebo z policie totiž snímky z hotelu Savoy mohly uniknout. Informovalo o tom Rádio Česko.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lobbista Miroslav Šlouf (ČSSD) se netají svou podporou Václavu Klausovi.

Článek

Podle informací rádia vyzvedl videozáznam 24. ledna v hotelu Savoy policista z jednotky specializující se na sledování osob. Požádal jej o to pracovník rozvědky. Část záznamu zveřejnil čtyři dny před volbou prezidenta server Aktuálně.cz.

Záběry sehrály i roli při volbě prezidenta. Ovlivnily například rozhodnutí Strany zelených o tom, že se přikloní k veřejné volbě.

Topolánek: potvrzuji, ale odkud to víte?

O záležitosti byl podle Rádia Česko informován premiér Mirek Topolánek (ODS). "Trochu jste mě zaskočil, protože nevím, odkud můžete mít tyto informace. Já mám tyto informace zhruba z konce minulého týdne, ještě před volbou prezidenta. Zakázal jsem jakékoli informace o tom uvolňovat. V podstatě potvrzuji to, že k něčemu podobnému došlo," řekl Topolánek.

Generální ředitel hotelu Savoy v Praze Martin Novák nechtěl informace potvrdit, ale nevyvrátil je. Vedení hotelu už podalo trestní oznámení kvůli úniku fotografií z kamerového systému.

O předání videozáznamu ze schůzky hradního kancléře a poradce bývalého premiéra má podle Rádia Česko detailní informace i Bezpečnostní informační služba (BIS). "Zpravodajská služba nemůže veřejně mluvit o informacích, kterými disponuje," uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Snímky posuzuje ÚOOÚ

Zda únik videozáznamu, který zachytil schůzku kancléře Jiřího Weigla se sociálním demokratem Miroslavem Šloufem, není v rozporu se zákonem, zjišťuje také Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Miroslav Šlouf řekl, že hlavním tématem jeho hovoru s Weiglem volba hlavy státu nebyla. Šlouf dále uvedl, že si přesně nepamatuje, zda se sešli jednou nebo dvakrát. Jistě se s Weiglem viděl 22. ledna, když hovořili o obchodních kontaktech. Šlouf prý tehdy také popřál kancléři k narozeninám, přičemž ho oslovil novinář.

Odchod z ČSSD kvůli jeho přiznání, že měl kontakty s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem, požaduje na Šloufovi šéf strany Jiří Paroubek. Expremiér také tvrdí, že Šlouf udržuje "čilé kontakty" s některými ministry za ODS a je prý činný i ve vyjednávání ve prospěch Klausovy prezidentské kandidatury.

Reklama

Související články

Šlouf: Podporu pro Klause nevyjednávám

Někdejší poradce premiéra Miloše Zemana Miloslav Šlouf je přesvědčen, že českým prezidentem by měl i pro příštích pět let zůstat Václav Klaus, který je podle...

Výběr článků

Načítám