Hlavní obsah

Žáček: Snítilý je v záznamu StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý opustil v neděli nemocnici, kde musel být hospitalizován poté, co se při volbě prezidenta náhle zhroutil. Snítilý disponuje negativním lustračním osvědčením a nefiguruje v žádném veřejně přístupném seznamu spolupracovníků Vojenské kontrarozvědky ani StB.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

Článek

Podle šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka se však jeho jméno dvakrát objevuje v tzv. registračních svazcích, které Archív bezpečnostních složek ministerstva vnitra převzal od ministerstva obrany. „Vím, že jsou na toto jméno dva záznamy v originálních registračních protokolech, které přebíráme. Obsah ale neznám. Je dokonce možné, že konkrétní svazek už neexistuje,“ řekl Právu Žáček.

Materiály od někdejšího Vojenského zpravodajství vnitro a jeho Archív bezpečnostních složek přebírá teprve od 1. února a jde podle Žáčka o obrovské množství informací. Svazky ještě nikdo z vnitra nestihl prozkoumat, úředníci a historici se jimi ale mohou probírat díky jejich registru.

„Proces evidenčních podkladů už máme hotový, proces svazků ukončený není,“ podotkl Žáček. Poslanec Snítilý se zhroutil v sobotu po schůzce s ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a poslankyní Zdeňkou Horníkovou (ODS). ČSSD je přesvědčena, že to bylo kvůli tomu, že na něj lidé z ODS činili nátlak. To ale Langer a Horníková popřeli. Naopak obvinili soc. dem., že na Snítilého tlačili kvůli tomu, že nepodpořil Jana Švejnara.

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý foto: Právo

Šlouf: jednání nemohu potvrdit

O domnělých kontaktech Snítilého s vojenskou kontrarozvědkou, o kterých jako první informovalo Právo, mohl vědět nejen Langer z pozice ministra, ale podle poradce někdejšího premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa i někteří lidé z ČSSD.

„Že bych s někým jednal o Snítilém, tak to nemohu potvrdit. Druhá věc je, že snad už od roku 1996 všichni soc. dem. kandidáti na volitelných místech museli předložit své lustrační osvědčení, tedy i pan Snítilý, takže o tom muselo vědět vedení ČSSD,“ podotkl Šlouf.

Orgoníková se diví

Vedení krajské ČSSD Královéhradeckého kraje, kterou Snítilý řídí, se v pondělí sešlo na plánované poradě. Tématem se staly události kolem Snítilého. „Probírali jsme to, ale nelze říci, že bychom to vyřešili,“ uvedl krajský tajemník Vladimír Pejřil.

Poslankyně Hana Orgoníková nechtěla záležitost komentovat, ale byla překvapena. „Seděla jsem na Hradě na jiném místě než pan poslanec, proto jsem se o tom, že nehlasoval pro profesora Švejnara, dozvěděla později. Byla jsem překvapena, protože jsem do té doby neměla žádné indicie, že by hodlal hlasovat jinak než ostatní z ČSSD,“ řekla Právu.

Reklama

Související články

Langer: Mluvil jsem se Snítilým o volbě

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by při svém rozhovoru s poslancem ČSSD Evženem Snítilým žádal, aby se Snítilý ve třetím kole neúčastnil volby....

Výběr článků

Načítám