Hlavní obsah

Dva Američané žádají v Česku o azyl

– PROSTĚJOV
Právo, Jiří Růžička

Zcela ojedinělý případ, kdy občané Spojených států žádají o udělení mezinárodní ochrany v České republice, bude řešit odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. V ČR doposud žádnému Američanovi azyl přiznán nebyl.

Článek

„Od roku 1991 podali žádost o azyl v ČR tři občané USA. Ve dvou případech žadatelé od záměru sami upustili, jedno řízení bylo zastaveno. Nyní jsou v evidenci dvě osoby z USA, které projevily úmysl požádat o azyl v ČR,“ řekla Právu Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Podle informací Práva projevili o azyl v ČR zájem dva Američané, které minulý týden ve čtvrtek zadržela policie. „Dva občany USA ve věku 30 a 31 let zadržela cizinecká policie v Prostějově. Oba pobývali v ČR déle než tři měsíce bez víza, což jim zákon neumožňuje. Nyní jsou umístěni v Zařízení pro zajištění cizinců Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra v Poštorné na Břeclavsku,“ informovala v pondělí mluvčí cizinecké policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Přiletěli v říjnu

Američané měli do ČR přiletět vloni v říjnu na letiště v Ruzyni. Od té doby ze země nevycestovali. Limit tříměsíčního pobytu bylo možné před vstupem ČR do schengenského prostoru obcházet. Stačilo vycestovat na Slovensko nebo do Polska a vrátit se zpět. Tím naskočily další tři měsíce. Nyní by cizinci museli zamířit nejblíže zřejmě až na Ukrajinu.

Podle některých informací mají údajně oba Američané v ČR příbuzenské vazby, kvůli kterým zde hodlají zůstat. „Projevili úmysl požádat o azyl,“ uvedla Vlčková. Mezi nejdůležitější azylové procedury patří pohovor, v němž musí žadatel osvětlit důvody žádosti o azyl a popsat své problémy a situaci v zemi původu. Ministerstvo vnitra pak do devadesáti dnů vydá rozhodnutí.

Mluvčí cizinecké policie Daniela Vlčková neupřesnila, zda se policie soustředila právě na pobyt této dvojice, nebo zda šlo o náhodu. Jak Právo zjistilo, muži byli zadrženi po kontrole před činžovním domem, o kterém údajně policie ví, že by se v něm mohli zdržovat cizinci.

Oba Američané se tak seznámili s prostředím policejních cel v ČR, kde strávili celý den. Tam také obdrželi rozhodnutí o vyhoštění. Starší z mužů nesmí do ČR přicestovat po dobu šesti měsíců, třicetiletý společník jeden rok. Vyhoštění mohou předejít právě žádostí o azyl. Vzhledem k tomu, že reagovali tím, že ČR nehodlají opustit, odvezli je policisté do tábora v Poštorné, kde si vyčkají na rozhodnutí ministerstva. Zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné má kapacitu 170 míst, z toho 164 míst je v režimu mírného, šest v režimu přísného zajištění.

Cizinecká policie i vedení zařízení v Poštorné odmítly upřesnit, ve které části jsou Američané. Zdroj obeznámený s tamními podmínkami uvedl, že do přísného režimu jsou umisťováni výjimečně pouze jedinci, kteří porušují pravidla pobytu v zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám