Hlavní obsah

Stále jsem silný kandidát, tvrdí Švejnar

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Švejnar je přesvědčen, že ve druhém kole prezidentské volby může proti Václavu Klausovi uspět. "Stále reprezentuji silnou alternativu," říká v rozhovoru pro deník Právo. Vyjednat obdobnou podporu jinému kandidátovi by podle něj bylo velmi obtížné.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Švejnar věří, že ve druhém kole prezidentské volby může Václava Klause porazit.

Článek

Při páteční a sobotní prezidentské volbě ve Španělském sále Pražského hradu jste za stolkem na pódiu nehnul na rozdíl od svého soka Václava Klause ani brvou. Co se vám vlastně honilo hlavou?

Vše jsem sledoval s velkým zájmem. Volba pro mne bylo zajímavá zejména v tom, že jsem viděl proces parlamentní demokracie přímo zevnitř.

A jak na vás s odstupem jednoho dne celá procedura volby působí?

Proč nebylo podle vás sčítání precizní?

Soudíte, že to bylo účelové?

Jak působila volba na vaši manželku a děti?

Zůstávají i nadále v Praze, aby vás podporovaly, anebo se vracejí do USA?

:. Velvyslanec USA Richard Graber se zdraví s manželkou Jana Švejnara Kathy.foto: Právo/Milan Malíček

Jaký zastáváte nyní názor co do způsobu volby: měla by být v pátečním druhém kole znovu veřejná, anebo tajná, jak opět navrhuje ODS?

Co říkáte na vulgarity některých vládních činitelů, ať už premiéra Topolánka či místopředsedy ODS Langra, které zprostředkovaly televizní obrazovky divákům?

Co soudíte o neúčasti některých volitelů?

Vzhledem k tomu, že Václavu Klausovi uniklo zvolení jen nejtěsnějším rozdílem, dá se teď očekávat ostrý boj o každý hlas. O tom, jak silně do další volby vstoupíte, rozhodne především postoj KSČM. Jakou máte strategii, jak se budete snažit komunisty přesvědčit, aby vás podpořili?

My začneme všechno vytvářet v pondělí ráno. Ale máte pravdu v tom, že tady budou klíčové hlasy komunistů, nicméně také lidovců a nezávislých senátorů.

Komunisté chtějí nyní diskutovat i o jiných jménech. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se ale na rozdíl od předsedy Vojtěcha Filipa nechal slyšet, že není vyloučeno, že se KSČM znovu přikloní k vám. Už jste spolu hovořili?

Vydáte se ještě i za lidovci, kde máte nějaká želízka v ohni jak mezi poslanci, tak mezi senátory?

Prý už jste také jednal na Hradě s paní Bobošíkovou, která je nyní na kandidátce KSČM.

Prezidentská volba zvýšila napětí v koalici, zejména mezi ODS a zelenými. Myslíte, že váš případný úspěch ve druhé volbě by ji mohl ohrozit?

Anketa

Mají odpůrci Klause volit Švejnara, nebo hledat někoho jiného?
Jednotně podpořit Švejnara
84,7 %
Vybrat jiného kandidáta
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10983 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám