Hlavní obsah

ODS bude při druhé volbě znovu prosazovat tajnou volbu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ODS Mirek Topolánek v sobotu na tiskové konferenci na Pražském hradě vyzval předsedy ostatních politických stran k diskusi nad způsobem volby prezidenta ve druhé volbě. Podle něj bude důstojná jen tajná volba. Pokud se jednání uskuteční, bude prý tajnou volbu prosazovat.

Článek

“Abychom si ušetřili tu blamáž těch uplynulých dvou dnů. Ukázalo se, že veřejné hlasování nezaručuje svobodný a důstojný průběh voleb, ale právě naopak,“ uvedl premiér.

ODS byla podle Topolánka vedena snahou o co nejdůstojnější průběh volby prezidenta. "Proto nechávala bez povšimnutí všechny útoky vedené na ní i na prezidentského kandidáta Václava Klause,“ řekl předseda občanských demokratů.

Topolánek: chtěli volit Klause, a skončili v nemocnici

Topolánek zdůraznil, že Václav Klaus v pátek disponoval po druhém kole dostatečným počtem hlasů ke zvolení v kole třetím. Tomu ale podle něj zabránila ČSSD tím, že docílila v pátek večer přerušení jednání.

"Pozoruhodné je, že dnes již některé z těchto hlasů nebyly k dispozici, což vypovídá samo za sebe,“ sdělil předseda ODS. Narážel tím na fakt, že na sobotním jednání Parlamentu chyběli kvůli zdravotním potížím senátoři Josef Kabeláč (KDU-ČSL) a Karel Barták (nestraník). Chyběl také poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který skončil v nemocnici.

"Tři volitelé dnes chyběli a všichni tři skončili v nemocnici nebo s nějakým postižením. Je zcela evidentní, že to byli spíše volitelé našeho kandidáta, než volitelé Jana Švejnara,“ řekl k tomu Topolánek.

ODS stojí za Klausem

Topolánek zopakoval, že kandidátem ODS pro druhou volbu je Václav Klaus. Podle něj je jasným favoritem volby, na čemž se shodují i politologové. Topolánek také sdělil, že se pro druhou volbu bude snažit sehnat podporu mezi všemi 281 voliteli. „Základem je 122 volitelů ODS,“ dodal.

Šéf občanských demokratů ale neuvedl, zda bude řešit spory v koalici, kdy zelení podporují Jana Švejnara. „Na to se mne zeptejte možná v sobotu příští týden,“ řekl. 

Anketa

Jak by měla podle vás proběhnout druhá volba?
Opět veřejně
55,5 %
Tentokrát tajně
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8305 čtenářů.

Reklama

Související články

Langer: Mluvil jsem se Snítilým o volbě

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by při svém rozhovoru s poslancem ČSSD Evženem Snítilým žádal, aby se Snítilý ve třetím kole neúčastnil volby....

Výběr článků

Načítám