Hlavní obsah

Langer: Mluvil jsem se Snítilým o volbě

Právo, Petr Janiš
PRAHA
Aktualizováno

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by při svém rozhovoru s poslancem ČSSD Evženem Snítilým žádal, aby se Snítilý ve třetím kole neúčastnil volby. Absencí poslanec mohl snížit kvórum potřebné pro vítězství některého z kandidátů. Kolaps Snítilého přičítá ČSSD tlakům ze strany ODS, občanští demokraté tvrdí, že na poslance tlačila sama ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslankyně Zdeňka Horníková (ODS) a ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Článek

Langer novinářům řekl, že si hodlá nechat obsah rozhovoru pro sebe. „Mluvil jsem s ním o prezidentské volbě, o tlaku, který je na něj vyvíjen, jak se cítí zdravotně dobře, nebo zdravotně špatně. Během toho rozhovoru se jeho zdravotní stav ani prudce nezlepšil, ani prudce nezhoršil. Toť vše,“ uvedl Langer. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a poslanec ČSSD David Rath.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek a poslanec ČSSD David Rath.foto: Právo/Michaela Říhová

ČSSD: Snítilý Langerovi řekl: „Udělám to, jak chcete.“

Na tiskovém briefinfu oznámili poslanci ČSSD Ivan Ohlídal a Josef Řihák, že byli svědky schůzky Langera s poslancem Snítilým. "Udělám to, jak chcete. Jasně,“ měl podle poslanců říci Snítilý Langerovi. "Dobře, zařídíme,“ měl podle Řiháka říci Snítilému Langer. To je podle ČSSD důkaz o ovliňování.

Poslankyně ODS Zdeňka Horníková i ministr vnitra Langer obvinění ČSSD odmítli. Podle Horníkové byl Snítilý psychicky velmi vyčerpán a ona se mu snažila pomoci.

"Rozum mi zůstává stát když vidím, jak hluboko mohou zákonodárci ČSSD klesnout. Je mi líto, že to musíme prožívat. Langer označil obvinění ČSSD za „obludnou lež“.

Rozhovor na chodbě

Rozhovor ministra vnitra a poslance Snítilého se měl odehrát zhruba v 10 hodin.

Langer řekl, že zbytky jeho medicínského vzdělání mu jasně naznačovaly, že Snítilý na tom není dobře. "A to bych řekl v kombinaci jak zdravotní, tak psychické,“ uvedl Langer. Na otázku, s jakým zdravotním problémem si myslí, že byl Snítilý odvezen do nemocnice, řekl: "Já si myslím, že to byla srdeční slabost.“

Vadilo mu, že se z volby stala komedie. "Kdyby ČSSD nedělala takové hloupé obstrukce, mohli jsme mít dávno zvoleno, už jsme tu dnes nemuseli být. A možná pan Barták a pan Snítilý nemuseli být v nemocnici,“ řekl Langer.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek zveřejnil v ČT 24 zveřejnil fotografii Snítilého, jak se na chodbě baví s Langrem a další poslankyní ODS. Paroubek nečeká, že by se Snítilý stihl vrátit na hlasování. "Těžko, podle toho co říkal lékař, tak těžko,“ řekl šéf ČSSD.

:. Fotografie, která zachycuje ministra Ivana Langera s poslancem Evženem Snítilým, kterou zveřejnila ČSSD.foto: Právo/Milan Malíček

"Otázka je, co mu sdělil. Ministr vnitra s opozičním poslancem a v tak kritické situaci, tak to může být zajímavé, co si říkají,“ reagoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Nepotvrdil informace, že se Snítilý v pátečním hlasování zdržel.

"Vím, že si stěžoval, že je mu hrozně špatně a že nevydrží, ale vydržel až do konce,“ řekl Právu Škromach, podle něhož by Snítilý "pro Klause určitě nehlasoval“ a jeho hlas by nerozhodl.

Některé informace říkají, že údajné Snítilého páteční zdržení se, mělo za následek, že ho ČSSD večer a v noci přesvědčovala, jak v sobotu hlasovat.

Klausovi chyběl jeden hlas 

Volební řád říká, že ve třetím kole prezidentské volby "je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů“. Nemusí to tedy nutně být 141 hlasů.

Ve třetím kole kvórum pro zvolení kandidáta činilo 140 hlasů kvůli současné absenci poslance Snítilého a senátorů Karla Bartáka (nestr.) a Josefa Kalbáče (KDU-ČSL).

Stačila by tak neúčast dalšího zákonodárce, aby se počet potřebný pro zvolení kandidáta snížil na 139 hlasů, tedy přesně tolik, kolik nakonec ve třetím kole získal. Stejný získ měl už v prvním kole, ve druhém kole to překonal, v nich ale rozhodují obě komory odděleně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám