Hlavní obsah

Volba začíná, zákonodárci se scházejí na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci a senátoři se v pátek ráno začali scházet na Pražský hrad. V deset hodin dopoledne začnou volit prezidenta. Rozhodnou, jestli na dalších pět let zasedne na Hradě Václav Klaus, nebo Jan Švejnar. Nejprve se ale musí dohodnout, zda budou hlasovat tajně či veřejně.

Článek

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si vzal s sebou talisman - malého plyšového medvídka. "Máme tak dva hlasy," řekl s úsměvem. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach rozdával při příchodu na jednání úsměvy.

 

"Věřím, že volba proběhne důstojně," řekl Novinkám. Na volbu si sice nevzal talisman, ale vybavil se fotoaparátem.

"Moc jsme sice nespali, ale nálada je dobrá, protože jsme před půl rokem ani netušili, jak dalece to můžeme dotáhnout," sdělil pak Novinkám předseda Strany zelených Martin Bursík.

Spory o volbu

Senátoři zřejmě odsouhlasí volbu tajnou, Sněmovna volbu veřejnou. V takovém případě by znovu zasedla k jednání vedení obou komor a rozhodovala, co dál. Ve čtvrtek večer to vyřešit nedokázala.

Senátor přijede s natrženou achilovkou

Nejvíce se spekulovalo o absenci ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který leží už deset dní doma se zánětem průdušek.

I místopředseda lidoveckého klubu (11) Josef Kalbáč, věří, že budou v plné sestavě, přestože Milan Špaček má přetrženou achilovku. „Říkal, že se nechá dovézt,“ dodal Kalbáč.

Kliknutím na schéma jej zvětšíte

Místo supertajné superveřejná?

Pravidla pro obě formy hlasování jsou již připravena. Propracovanější je tajná volba, neboť tou se v uplynulých dnech podrobně zabývala společná volební komise. Předpokládá se, že by při ní do volební místnosti vstupovali volitelé jednotlivě podle signalizace, že předcházející poslanec či senátor již místnost opustil

Zastánci takové supertajné volby tvrdí, že je svobodnější, protože nikdo neví, jak kdo hlasoval. Mandát prezidenta je v takovém případě silnější, protože netuší, komu je za hlasy "vděčný".

Veřejná volba, o které se začalo vážně uvažovat až tento týden, je popsána v jednacím řádu Sněmovny. Protože není reálné do Španělského sálu zabudovat elektronické hlasovací zařízení, mělo by se hlasovat prostým zdvižením ruky. Hlasy by sčítala skupina skrutátorů, jejíž složení by musely odsouhlasit Senát i Sněmovna.

Kliknutím na graf jej zvětšíte

Počítá se s tím, že by každý měl na starosti asi 28 volitelů. Jako o prvním se bude hlasovat podle abecedy o Václavu Klausovi a jako o druhém o Janu Švejnarovi. Podle Vlčka by nejen sčítali zdvižené ruce pro jednotlivé kandidáty, ale mohli by kvůli oficiálnímu záznamu dělat čárky v seznamu u poslanců a senátorů, aby veřejnost mohla vědět, kdo jak volil. Práci skrutátorů totiž jednací řád nijak neupravuje, a tedy ani nevylučuje tuto možnost.

Také kolem veřejné volby se ale vyrojilo více možností, jak by se mohla konat. Například sociálnědemokratický místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek nevyloučil, že někdo na místě navrhne, aby se hlasovalo po jménech, což je způsob, kterým se rozhoduje o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám