Hlavní obsah

Paroubek: Když se strany nedohodnou, je možná přímá volba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přišel ve čtvrtek večer s originálním řešením případné hrozby zablokování volby prezidenta. Strany se nemohou dohodnout, zda vybrat tajnou či veřejnou volbu. Paroubek řekl, že by se strany v takovém případě mohly dohodnout na přímé volbě prezidenta.

Článek

Václavu Klausovi vyprší mandát 8. března. Podle Paroubka je možné „uvážit i otázku přímé volby prezidenta, jakkoli se mi to ještě před několika dny zdálo být celkem absurdní.“

Ve Sněmovně leží sociálnědemokratický návrh ústavního zákona, který má přímou volbu zavést.

Paroubek ale doplnil, že doufá, že se strany dohodnou a prezidenta zvolí. ČSSD prosazuje volbu veřejnou, stejně jako zelení a lidovci. Komunisté se ještě nerozhodli. ODS chce tajnou volbu. V Senátu má ODS většinu, proto v této komoře bude volba tajná. Pokud projde ve Sněmovna volba veřejná, není jasný výklad Ústavy a tedy to, jak by společná volba obou komor probíhala.

"Pokud nebude ODS, která má majoritu v Senátu, a blokovala by tak názor ostatních politických stran dokončit volbu prezidenta parlamentní cestou, tak v takovém případě bychom zvažovali možnost přímé volby prezidenta občany ještě v letošním roce,“ řekl Hašek.

Přijetí ústavního zákona o přímé volbě hlavy státu je třeba tří pětinové vetšiny ve Sněmovně i Senátu. Paroubek naznačil, že ČSSD neustoupí od požadavku na veřejnou volbu prezidenta. A nečeká, že by některý ze zákonodárců ČSSD proti ní hlasoval. „Zatím se nikdo takhle nevyjádřil a skoro jsem přesvědčen, že se nevyjádří,“ uvedl Paroubek.

Škromach je pro tajnou volbu, hlasovat bude pro veřejnou

Příznivcem tajné volby je místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který příklon k veřejné volbě podle informací Práva už dříve označil za chybu. Hlasovat pro tajnou ale nebude. „Je to rozhodnutí vedení strany a klubu,“ řekl Právu, a zároveň dodal: „Když si to tak počítám, veřejná volba je spíše na to nahnat poslance ODS do jedné řady, aby dali hlasy Klausovi.

Podle Paroubka politici nakonec k nějaké shodě musejí dojít. Předpokládám, že zítra budeme znát jméno nového prezidenta republiky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám