Hlavní obsah

Melčák se pustil do ČSSD: Švejnar "okopával kotníky" Zemanově vládě

– PRAHA

Bývalý člen ČSSD a nyní nezařazený poslanec Miloš Melčák se těsně před volbou prezidenta ostře pustil do špiček soc. dem. Míní si, že špičky ČSSD prosazují v osobě Jana Švejnara do prezidentské funkce člověka, který "snad nevynechal jedinou příležitost, aby okopával kotníky" vládě někdejšího sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana.

Článek

"Copak si alespoň poslanci a senátoři ČSSD nepamatují na různé ty 'Výzvy' ke svržení jeho vlády a na organizátory těchto akcí?" napsal Melčák v prohlášení. Vysvětluje v něm, proč se rozhodl volit prezidentem současnou hlavu státu a kandidáta ODS Václava Klause.

Záměr dvou přeběhlíků z ČSSD Melčáka a Michala Pohanky volit za prezidenta Václava Klause potvrdil v rozhovoru pro čtvrteční Právo sám Pohanka. Socialisté Melčáka a Pohanku od doby, co podpořili vznik vlády Mirka Topolánka (ODS), označují za zrádce.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Pokud jde o Melčákův názor na Švejnarovu nominaci, předseda poslanců ČSSD Michal Hašek řekl, že sociální demokracie se k ní rozhodla po řádné debatě a stojí si za ní. "Rozhodnutí podpořit nominaci pana Švejnara je naprosto suverénním a demokratickým rozhodnutím sociální demokracie, které se panu Melčákovi nemusí líbit, ale to je tak všechno, co s tím může dělat," prohlásil.

Politicko-analytické oddělení

Melčák dnes také uvedl, že "vrabci na střeše si již štěbetají" o tom, že i dnes působí "v jedné politické straně takzvané politicko-analytické oddělení", které dokáže na kohokoliv vyrobit "likvidační materiál na klíč" a umístit jej do medií.

Hašek to označil za nesmysl. "Ukazuje to spíš duševní stav pana Melčáka v současné době než cokoli jiného a já musím říct, že je mně ho už hluboce lidsky líto," dodal.

ČSSD před pěti lety navrhla do funkce prezidenta v jedné z voleb svého expředsedu Miloše Zemana, nakonec ho ale někteří socialisté v tajném hlasování nepodpořili. Nezvládnutá volba pak stranu na roky poznamenala a oslabovala. Za její dozvuk lze v jistém smyslu považovat ještě i nedávné vyjádření nyní už bývalého člena ČSSD Zemana, který říká, že Klaus je dobrý prezidentem, a Švejnarovu nominaci označuje za výraz impotence levice. Melčák vždy patřil k Zemanovým spojencům.

Reklama

Související články

Pohanka s Melčákem podpoří Klause

Bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka dají při páteční prezidentské volbě hlas Václavu Klausovi. Oceňují to, že znají jeho politické názory...

Výběr článků

Načítám