Hlavní obsah

ODS lidovce nepřesvědčila, znovu si odhlasovali veřejnou volbu

Právo, Novinky, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Lidovci ve čtvrtek večer opět potvrdili, že jsou pro veřejnou volbu prezidenta. Odhlasovalo to předsednictvo strany v poměru čtyři ku jednomu. ODS tedy představitele KDU-ČSL nepřesvědčila, aby se v pátek prezident volil tajně. Pro tajnou volbu byl pouze předseda senátorského klubu Adolf Jílek.

Článek

Pro veřejnou volbu jsou i poslanci zelených a ČSSD, naopak ODS prosazuje tajnou volbu. ČSSD, SZ a KDU-ČSL mají dohromady 91 poslanců. Potřebovali by tak podporu některých komunistů. Ti se zatím nerozhodli, jednat chtějí v noci. Po odpolední schůzi sdělili jen to, že udělají vše pro to, aby proběhla druhá volba, v níž by bylo možné navrhnout další kandidáty.

Senát, v němž má většinu ODS, je pro tajnou volbu.

Pro veřejnou volbu hlasovali ve čtvrtek předseda strany Jiří Čunek, předseda poslaneckého klubu Pavel Severa a místopředsedové strany David Macek a Marián Hošek.

Severa ve čtvrtek přišel i s návrhem, aby se prezident volil tajně - ovšem tak, aby každá politická strana měla vlastní volební urnu.

"To byla moje osobní iniciativa, aby si koaliční partneři uvědomili, jaká by to byla ostuda, kdybychom se nedohodli," řekl Novinkám Severa k návrhu, jenž označil za kompromis, který by mohl vyřešit spor zastánců veřejné a tajné volby.

Šéf lidovecké sněmovní frakce zdůraznil, že jde o jeho osobní iniciativu, nikoli o stanovisko KDU-ČSL, která zatím prosazuje veřejné hlasování. "My nemáme s veřejnou volbou problém," upřesnil Severa.

:. Předseda lidoveckých poslanců Pavel Severafoto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tluchoř: veřejná volba je pokus o obstrukci

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve čtvrtek zopakoval, že ODS požaduje tajnou volbu prezidenta republiky. Návrhy na veřejnou volbu jsou podle něj motivovány snahou o obstrukci, zdržování a znevážení klání o Hrad.

Předseda volební komise Tluchoř řekl, že Severův návrh není proveditelný. Nezamlouvá se ani sociálním demokratům. "Jestliže je volba tajná, tak v zásadě by tajnost volby byla narušena situací, kdy by se vědělo, z které politické strany ti volitelé hlasovali v nějakém poměru hlasů,“ řekl Novinkám šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, který označil návrh za směšný.

Tluchoř věří v dohodu

"Jasně říkám, že tajná volba je naším favoritem, veřejná se používá ve výjimečných situacích. Pasáž o veřejné volbě byla převzata ze socialistického zákona," uvedl Tluchoř.

"Celý Senát chce tajnou volbu, ODS má také téměř polovinu poslanců ve Sněmovně," doplnil. Předseda poslanců ODS spoléhá na to, že se najde řešení, aby nebyla zítřejší volba zablokována a mohla proběhnout. "Řešení vidím v tajné volbě," zopakoval. Věří, že se dnes večer politici dohodnou na způsobu volby.

Tluchoř návrhy na veřejnou volbu ostře kritizoval. "Jsou motivovány snahou po obstrukci, znevážení volby a zdržování," míní.

Při této příležitosti se pustil do šéfa Strany zelených Martina Bursíka, který nyní podporuje veřejnou volbu. "Mrzí mne, že k dvojici Rath a Paroubek, kteří mluví o igelitkách, se přidal Martin Bursík," sdělil Tluchoř.

ODS si je podle něj jistá vítězstvím současného prezidenta. "Veřejná i tajná volba znamená zvolení Klause," řekl Tluchoř. Šéf poslanců ODS se domnívá, že je možné o veřejné volbě hlasovat tajně. Podle Prezidenta Václava Klause by v takovém hlasování zvítězila volba tajná.

Klaus a Švejnar jedinými kandidáty

Předseda senátní volební komise Josef Pavlata (ODS) dnes po společném jednání volebních komisí obou komor oznámil, že oficiálními kandidáty na post hlavy státu jsou Václav Klaus a Jan Švejnar. Zítra v devět hodin ráno členové společné volební komise zkontrolují, zda oba kandidáti splňují všechny náležitosti, aby se mohli o post ucházet.

Podle Pavlaty je technické zabezpečení volby připraveno. Pokud bude volba tajná, budou se při její přípravě střídat předsedové volebních komisí Sněmovny a Senátu. První kolo by zajišťoval Pavlata. Pokud bude volba veřejná, bude podle Tluchoře volební komise zajišťovat pouze sčítání pomocí skrutátorů a vyhlašování výsledků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám