Hlavní obsah

Klobásy z Václaváku nezmizí

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě koncem minulého roku město tvrdilo, že z Václavského náměstí zmizí stánky s opékanými klobásami. Nyní už náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) tak kategorický není. „Nechceme a nemáme v úmyslu stánky na náměstí rušit, chceme jen jejich počet rozumně omezit a zlepšit kulturnost prodeje,“ tvrdí.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Jeden ze stánků na Václavském náměstí

Článek

Své zřejmě sehrál i fakt, že Pražané se nechtěli nechat o tuto tradiční lahůdku jen tak připravit a pod peticí na podporu tohoto prodeje se sešly tisíce podpisů.

Stánkaři se ale musejí připravit na to, že od léta nebudou smět prodávat tvrdý alkohol. Počítá s tím chystaná novela tržního řádu. "Není potřeba si ke klobáse dávat dva fernety nebo tři vodky," podotkl náměstek.

Václavské náměstí si zkrátka nikdo bez klobásek, kterým se kdysi přezdívalo rakoviňáci kvůli přepálenému oleji, na němž se opékaly, nedovede představit. „Tento kolorit by měl být zachován. Se stánky počítá i vítězná studie na obnovu náměstí,“ konstatoval radní Prahy 1 pro územní rozvoj Filip Dvořák (ODS). Mělo by jich tam být deset, maximálně dvanáct.

Zmizí stánky z Můstku

Tradice prodeje uzenek spadá do první republiky, ovšem tehdy se párky prodávaly výhradně z pojízdných vozíků. „Po druhé světové válce se prodej občerstvení na Václavském náměstí soustředil do dvou až čtyř pevných stánků a v tomto počtu zůstal zachován až do 90. let,“ konstatoval ředitel Archivu hlavního města Václav Ledvinka. Poté se se stánky jakoby roztrhl pytel.

V současnosti je jich na náměstí 26, z toho dvanáct s občerstvením. Dva z nich, v dolní části náměstí, ale už měly být pryč. Milan Janeček, jednatel firmy D.M.J., která je provozuje, zatím balit nemíní. Tvrdí, že má skončit až červnu.

Považuje ale za nefér, že ho město nechalo nejprve pořídit nové stánky, které přišly na několik miliónů korun. „A když jsem je instaloval, do měsíce jsem dostal výpověď. Doufám, že to ještě dopadne dobře, stále vyjednáváme,“ řekl. Do konce června by měly z náměstí zmizet další tři stánky, dva s tiskem a jeden s občerstvením.

Stánkaři mají smlouvy s dvouletou výpovědní lhůtou, kterou podle Dvořáka zřejmě ale nechtějí respektovat. „Provozovatel oněch dvou stánků udělal všem ostatním medvědí službu,“ soudí Dvořák. Praha 1 možná proto vypoví všechny smlouvy, aby měla jistotu, že v roce 2010 by se mohla pustit do úpravy náměstí.

Do té doby by už mělo být rozhodnuto, zda se na Václavák vrátí tramvaje a zda se magistrála přesune za Národní muzeum.

Anketa

Mají na Václaváku zůstat stánky s klobásami?
Ano, patří tam
80,3 %
Ne, nelíbí se mi tam
13,9 %
Nevím, klobásy nejím
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7618 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám