Hlavní obsah

Poslanci zamítli senátní návrh na omezení imunity

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve středu velkou většinou zamítla návrh Senátu, který měl výrazně omezit současnou trestní imunitu zákonodárců.

Článek

Senátoři chtěli, aby mohl parlament rozhodovat o imunitě pouze v případě zatčení některého ze svých členů a nikoliv už o jejich trestním stíhání.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc ale upozornil, že senátní návrh ve skutečnosti rozšiřuje imunitu na zastupitele obcí a krajů.

"Navrhuje totiž zakotvit tzv. indemnitu, česky řečeno neodpovědnost členů zastupitelstev obcí a krajů spočívající v tom, že žádného ze zastupitelů nebude možné postihnout pro hlasování v zastupitelstvu, jehož je členem, ani ho nebude možné trestně stíhat za projevy v zastupitelstvu učiněné," řekl Tejc ve Sněmovně.

"To, co Senát předložil, je dosti kuriózní, zejména pokud jde o zavedení nebo rozšíření imunity na členy zastupitelských samosprávných sborů. To prostě nikde neexistuje," uvedl pak poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský, který předložil návrh na zamítnutí senátního návrhu.

Zamítnutí předlohy podpořila drtivá většina poslanců napříč politickými stranami. Bylo pro něj 125 zákonodárců ze 150 přítomných.

Nesouhlas s novelou již dříve vyjádřila také vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám