Hlavní obsah

Klaus zalitoval povzdechů nad jmenováním některých ministrů

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu na setkání s poslanci ČSSD zalitoval svých povzdechů nad některými ministry, které během svého funkčního období jmenoval. Některé zkoušel, zda znají jazyky, naposledy ho u ministra školství Ondřeje Lišky trápil jeho nízký věk.

Článek

Zopakoval, že ho mrzí i výroky na adresu Karla Schwarzenberga, když se měl stát ministrem zahraničí. Poslanec David Rath (ČSSD) se zeptal Klause, zda bude zkoušet z angličtiny také šéfa lidovců Jiřího Čunka, až se případně vrátí zpět do vlády.

Klaus se před poslanci sociální demokracie omluvil Milanu Urbanovi, kterého chtěl před jmenováním ministrem průmyslu soc. dem. vlády zkoušet z angličtiny. "Pokud je to tak hrozivé provinění, tak uznávám, že jsem si ho mohl odpustit," řekl Klaus.

Jazyky, věk a Rakousko

Klaus na Urbana poukázal hned na své vůbec první tiskové konferenci na Hradě, v březnu 2003 prohlásil, že nemá v úmyslu blokovat návrh tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly na ministerskou výměnu, ale současně vzkázal, že předtím si chce ujasnit, zda Milan Urban, který byl navržen na ministra průmyslu, umí nějaký světový jazyk.

Co řekl Klaus ke jmenování ministrů
březen 2003: ke jmenování Milana Urbana ministrem průmysluPři jmenování Milana Urbana poslal Klaus tehdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi dopis, v němž se ho tázal, jestli nový ministr zahraničí umí nějaký jazyk. Špidla mu odpověděl, že Urban mluví anglicky a francouzky.
prosinec 2006: ke jmenování Karla Schwarzenberga ministrem zahraničí"Z důvodů velmi křehkých vztahů s Rakouskem nedovedu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí zastával navržený Karel Schwarzenberg,"
listopad 2007: ke jmenování Ondřeje Lišky ministrem školství při setkání se studenty Masarykovy univerzity v Brně„Nechal jsem si ověřit ročník narození nového ministra školství. Pan prezident a pan profesor ve mně jen s třesoucíma se rukama bude dávat ministerský dekret někomu s vědomím, že on bude nad všemi pány rektory, z nichž ten váš je asi ten nejmladší, jinak je jim kolem šedesátky."

Ke Schwarzenbegerovi měl výhrady kvůli vztahům s Rakouskem. "I z důvodů velmi křehkých vztahů s Rakouskem nedovedu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí zastával navržený Karel Schwarzenberg," řekl v prosinci 2006 Klaus.

Na Ondřejovi Liškovi mu zase vadil věk. „Nechal jsem si ověřit ročník narození nového ministra školství. Pan prezident a pan profesor ve mně jen s třesoucíma se rukama bude dávat ministerský dekret někomu s vědomím, že on bude nad všemi pány rektory, z nichž ten váš je asi ten nejmladší, jinak je jim kolem šedesátky,“ řekl k Liškovi při setkání se studenty Masarykovy univerzity v Brně.

Prezidentováním se končí, ne začíná

Klaus začal setkání projevem, v němž se několikrát nepřímo otřel o Jana Švejnara. „Prezidentování má být koncem politické kariéry a nikoliv počátkem," řekl Klaus.

Hned na začátku debaty si prezident Klaus postěžoval, že nemá stejné podmínky jako Jan Švejnar. „Doufal jsem, že si zasloužím stejnou intimitu jako můj protikandidát,“ řekl Klaus v narážce na přítomnost novinářů a televizních štábů v místnosti.

Prezident poslancům ČSSD sdělil, že pokud bude znovuzvolen, bude uplatňovat férový a nadstranický přístup a bude respektovat ČSSD a její postoje. "Dále nabízím konzistentnost svých postojů, vyváženost v zahraniční politice, cítění sociálního problému a vědomí sociálního smíru v zemi, odvahu postavit se většinovému, či módnímu názoru," dodal Klaus.

Politika není podle něj válka, je třeba v ní zachovávat elementární slušnost.

Bezvýznamný čestný předseda

Předseda strany Jiří Paroubek zmínil, že Klaus se za 18 let, co je v politice, nikomu neomluvil. „Proti vám jsem opatrný člověk, který tisíckrát váží slovíčko,“ reagoval Klaus s tím, že tolik lidí nemohl urazit.

Během setkání došlo i k přestřelce o roli čestného předsedy. Sociální demokraté poukazovali na to, že Klaus je čestným předsedou ODS. Klaus se pak bavil tím, že sami sociální demokraté neznají svého čestného předsedu a poukázal na to, že je z toho dobře vidět, jak je role čestného předsedy „důležitá“.

Prezident se "přiznal"

Předseda ČSSD se pustil do Klause kvůli jeho výrokům v tisku před volbami v červnu 2006. O chvíli později ovšem položil takřka totožnou otázku poslanec Jan Látka. Klause se zeptal, zda stojí o jeho hlas, když v minulosti varoval občany, aby nevolili sociální demokracii. Klaus odpověděl zcela zřetelně, že o jeho hlas stojí a stojí o hlas každého zákonodárce.

„Věřím, že jsem pro vás lepším kandidátem,“ doplnil současný prezident.

"Já se vám k něčemu přiznám," překvapil pak usmívající se Klaus v odpovědi Látkovi. "Před diskusí na senátním klubu ČSSD jsem dostal jakýsi pamflet otázek, které tam měly padnout, ale nakonec tam nebyly. Ale tato vaše otázka v něm byla," doplnil. Klaus také okořenil debatu tím, že vyzval poslance ČSSD, kteří mu pokládají dotazy, aby zvedli ruku jako ve škole. Z místa, kde seděl, totiž na mnohé z nich nebylo vidět.

Paroubek s Klausem si děkovali

Oproti očekávání, která vyjadřovali někteří poslanci sociální demokracie, nebyla diskuse s Klausem nakonec příliš dramatická. Paroubek dokonce na závěr prezidentovi poděkoval za návštěvu.

"Děkuji, že jste přišel do této jámy lvové. Byla to dobrá a věcná debata," řekl směrem ke Klausovi. Předseda ČSSD dokonce uvedl, že Klaus se řadí spolu s Václavem Havlem a Milošem Zemanem k velkým politikům české politické scény za posledních 18 let. Také Klaus se předháněl v děkování.

"Děkuji pěkně, že jste mne takto férově a v takto příjemné atmosféře vyslechli. Věřím, že je šance vás oslovit," sdělil zákonodárcům sociální demokracie. Předseda ČSSD ovšem zopakoval, že kandidátem jeho strany je Jan Švejnar.

"Zdvořile musím říci, že máme jiného kandidáta. není v tom nic osobního. 87 procent voličů ČSSD chce na Hradě někoho jiného," uvedl Paroubek."Mně by těch zbývajících 13 procent stačilo," kontroval s úsměvem Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám