Hlavní obsah

Někteří poslanci ODS se chtějí při volbě Klause pojistit

Právo, ada, nig
PRAHA

Ačkoli se premiér a šéf ODS Mirek Topolánek navenek tváří, že prezidentská volba ho nechává v klidu, uvnitř jeho strany to vře. Projevilo se to podle informací Práva při úterním ranním jednání politického grémia strany. Topolánka rozčilila veřejná prohlášení několika poslanců ODS, že si hodlají zdokumentovat, koho volili. Chtějí se tím pojistit proti případnému obvinění ze zrady.

Článek

Topolánek i někteří další členové stranického vedení tento jejich krok považují za zpochybnění tajné volby, kterou ODS prosazuje. Občanští demokraté totiž opakovaně hovoří o tom, že volba má být tajná právě proto, aby nikdo nemohl nikoho kontrolovat.

Narážejí tím na snahy vedení soc. dem. ohlídat si své zákonodárce. „To, že se chci pojistit proti sprostým spekulacím, nic nemění na mém přesvědčení, že tajná volba je správná a taky pro ni budu hlasovat,“ řekl Právu zakladatel platformy v ODS Vlastimil Tlustý.

Chtějí pojistku

Podle něj se spekuluje, že několik členů ODS by nemuselo Klause volit a nakonec to svedou právě na rebely. „Jestli někdo sázel, že mě bude z něčeho obviňovat, neuspěl. Pochopil jsem, že se tady hrají divné hry, proto chci být pojištěn,“ dodal poslanec. Zdokumentovat si chce své počínání i přesto, že Topolánek v pondělí i včera na poslaneckém klubu řekl, že Tlustému věří.

„Kdyby došlo k nejhoršímu, já budu umět dokázat, že nejsem zrádce,“ dodal Tlustý. A stejně se vyjádřili i další členové platformy, např. Jan Klas či Juraj Raninec. Také oni jsou připraveni si své hlasování zdokumentovat. „Prezidenta budu volit již počtvrté, ale ještě nikdy jsem necítil potřebu si krýt záda,“ řekl Právu Klas v narážce na spekulace, podle kterých podpoří Jana Švejnara.

„Pro mě jako vnuka politického vězně je nemyslitelné, abych volil syna estébáka,“ uvedl Klas na Švejnarovu adresu. „Kdyby ty útoky na nás nezačaly, nikdy bych neuvažoval o tom, jak se pojistit,“ tvrdí poslanec. Stejně jako Tlustý dodává, že v každém případě podpoří tajnou volbu. Co si ale bude dělat za plentou, je prý jen jeho věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám