Hlavní obsah

Poslanci kvůli nemocnému Julínkovi odložili protikuřácký zákon

PRAHA

Poslanci v úterý o týden odložili projednávání protikuřáckého zákona a také návrh ČSSD na zrušení poplatků u lékaře. Důvodem je nemoc ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který se z jednání omluvil.

Článek

Julínek leží už deset dní doma s těžkou bronchitidou. „Co se dá dělat. Jako lékař ale chápu, že nemoc je nemoc,“ řekl Právu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

V rámci protikuřáckého zákona je ve hře i absolutní zákaz kouření v restauracích, který doporučil zdravotní výbor. Poslanci by změnu museli odhlasovat. Původně mělo být konečné hlasování příští týden, nyní se ještě více odloží.

Zrušit všechny poplatky

„Jen doufám, že pan ministr a senátor Julínek, pokud by se zúčastnil páteční volby prezidenta republiky, znovu neonemocní,“ řekl Rath.

Sociální demokraté navrhují zrušení všech poplatků ve zdravotnictví ve výši 30, 60 a 90 korun. Návrh má šanci projít do druhého čtení, protože s poplatky ve zdravotnictví mají „problém“ i přeběhlíci z ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák, a také poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, který kvůli nim dokonce odmítl hlasovat pro reformu veřejných financí.

Hovorka sice nesouhlasí se zrušením všech poplatků, jak navrhuje ČSSD, ale rád by aby z jejich placení byly vyřazeni děti do 18 let. „Proto nejsem pro zamítnutí návrhu ČSSD již v prvním čtení. Chci, aby návrh prošel do druhého čtení a diskutovalo se o úpravách poplatků,“ řekl Právu Hovorka.

Reklama

Související články

Julínek je s vybíráním poplatků spokojen

Spokojeností doslova zářil v úterý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Pochvaloval si, že vybírání poplatků jde bez nejmenších problémů a ministerstvo...

Ministr Julínek leží s těžkou bronchitidou

„Má těžkou bronchitidu, horečky šplhají ke čtyřicítkám a nejméně týden musí doma ležet. Byl u lékaře a zaplatil třicetikorunový poplatek jako každý jiný,“ řekl...

Výběr článků

Načítám