Hlavní obsah

Šlouf se sešel s Klausovým kancléřem, bavili se o volbě prezidenta

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, jov, gö

Miroslav Šlouf (ČSSD), bývalý poradce premiéra Miloše Zemana, potvrdil Právu, že se v poslední době několikrát sešel s kancléřem současného prezidenta Jiřím Weiglem. Bavili se i o blížící se volbě prezidenta. Schůzky se konaly hotelu Savoy, který leží blízko Pražského hradu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Šlouf

Článek

"Viděli jsme se koncem prosince na obědě v hotelu Savoy, v době, když se zakládala mBank. Bylo nás tam asi deset. Nešlo o žádnou tajnou záležitost, jinak bychom se nesešli v hotelu. Pan Weigl mne poté požádal o kontakt na jednoho bankéře mBank,“ řekl Právu Šlouf.

S kancléřem se proto sešel ještě jednou, 22. ledna, opět v hotelu Savoy. "Setkání jsme spojili i s tím, že pan Weigl měl v té době narozeniny,“ doplnil.

Další schůzka se měla uskutečnit 23. ledna, Šlouf ji ale nemá zapsánu v kalendáři. "Už je to pár dnů a může se mi to slévat dohromady,“ připustil ovšem Šlouf.

Weigl: Šlouf mi chtěl popřát k narozeninám

Jiří Weigl potvrdil, že se se Šloufem setkal kvůli blahopřání k narozeninám. "Já mám tento týden narozeniny. Pan Šlouf se mi ozval, jestli mi může popřát,“ řekl kancléř na otázku Práva. Na dotaz, zda mu i v minulých letech Šlouf přával k narozeninám, uvedl se smíchem: „To v minulých letech nedělal.“

Podle Weigla mluvili kromě jiného o "politické situaci v širších souvislostech“ a "nic podstatného to nebylo“. Odmítl, že by hovořil se Šloufem o hlasech pro Klause. "Prosím vás, to všechno jsou spekulace,“ prohlásil hradní kancléř.

Šlouf nabádá sociální demokraty, aby hlasovali pro Klause

Šlouf přiznal, že se bavili i o prezidentské volbě. "Samozřejmě, dnes o tom přece hovoří všichni,“ uvedl.

Šlouf zopakoval, že podporuje ve volbě současného prezidenta Václava Klause. "Kdybych volil, tak bych volil pana profesora Klause,“ sdělil Právu. Nezastírá přitom, že se snaží pro tuto variantu přesvědčit i poslance a senátory ČSSD. "Když některého náhodou potkám, tak jej přesvědčuji, aby volil pana profesora Klause,“ uvedl Šlouf.

Odmítá přitom, že by při přesvědčování volil korupční metody. "Pan Paroubek včera řekl, že dělám intriky s panem Dalíkem. To jsou nesmysly. Moje přesvědčování je pouze a jedině v argumentační rovině,“ řekl.

Šlouf je v souvislosti s prezidentskou volbou středem pozornosti. Kromě nejnovější informace o schůzkách s Weiglem se v minulosti objevily v TV Nova i výpisy jeho telefonních hovorů.

"V souvislosti s těmi zveřejněnými odposlechy mne dnes navštíví důstojník Inspekce ministra vnitra, bude mi pokládat dotazy. Není normální, aby vaše telefony někdo monitoroval a pak s tím dělal mediální politiku. Funguje to tak, ale je to pro rozvíjející se demokracii smutné,“ sdělil k tomu Šlouf.

"V souvislosti s těmi zveřejněnými odposlechy mne dnes navštíví důstojník Inspekce ministra vnitra, bude mi pokládat dotazy. Není normální, aby vaše telefony někdo monitoroval a pak s tím dělal mediální politiku. Funguje to tak, ale je to pro rozvíjející se demokracii smutné,“ sdělil k tomu Šlouf.

"V souvislosti s těmi zveřejněnými odposlechy mne dnes navštíví důstojník Inspekce ministra vnitra, bude mi pokládat dotazy. Není normální, aby vaše telefony někdo monitoroval a pak s tím dělal mediální politiku. Funguje to tak, ale je to pro rozvíjející se demokracii smutné,“ sdělil k tomu Šlouf.Paroubka schůzka nepřekvapila

Předseda ČSSD Jiří Paroubek není tímto zákulisním děním překvapen. „Pan Šlouf mívá různé schůzky, pan Šlouf je lobbista, je zapojen do kampaně Václava Klause. Mě nepřekvapuje, že přímé spojení na Hrad přes pana Weigla existuje. Slyším ale o tom dnes poprvé. Nemyslím, že to bude mít nějaký vliv na volební výsledek,“ podotkl.

Jan Švejnar ke schůzkám Weigla a Šloufa uvedl: „Všichni lidé mohou mít schůzky, já bych to nepovažoval za směrodatné. Vůbec nic o nich ale nevím. Věřím, že mám plnou podporu sociální demokracie. Nemám jakékoliv pochybnosti.“

Reklama

Související články

Šlouf: Podporu pro Klause nevyjednávám

Někdejší poradce premiéra Miloše Zemana Miloslav Šlouf je přesvědčen, že českým prezidentem by měl i pro příštích pět let zůstat Václav Klaus, který je podle...

Výběr článků

Načítám