Hlavní obsah

Vláda schválila návrh odvolávat soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) se nelíbí, že soudní funkcionáři jsou prakticky neodvolatelní. Má to změnit návrh, který v pondělí schválil český kabinet na svém zasedání. Pospíšil chce novelou zákona umožnit odvolávání předsedů a místopředsedů soudů.

Článek

V budoucnu by o odvolávání soudních funkcionářů rozhodoval speciální šestičlenný kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSZ). Polovinu jeho členů by tvořili soudci Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu, zbytek nesoudci z řad právníků.

Kárnou žalobu by mohli podat ministr spravedlnosti, prezident, ombudsman a předseda Nejvyššího soudu, řekl novinářům Pospíšil po zasedání vlády.

Norma je reakcí na nález Ústavního soudu, který pasáž zákona o odvolávání soudních funkcionářů kvůli případu šéfky Nejvyššího soudu Ivy Brožové zrušil. Původní úprava dávala pravomoc odvolávat předsedy soudů ministrovi spravedlnosti.

Ústavní soudci jsou proti

Podle ústavních soudců to ale příslušníkovi exekutivní moci nepřísluší, protože předseda soudu není jen manažerská funkce, ale i pozice spojená se soudcovskou nezávislostí. Podle ministra nynější novela vychází tomuto názoru Ústavního soudu vstříc.

Pospíšil chystá i další úpravu, která má stanovit časově omezený mandát soudních funkcionářů. "Pokud se nám podaří obě novely schválit, tak se přiblížíme k tomu, aby předseda soudu byl manažer, který odpovídá za řízení svého soudu i za to, jak soudci na jeho soudu soudí," dodal.

Další změnou má být složení kárných senátů, které rozhodují o kárných proviněních soudců. Podle návrhu v nich mají v budoucnu zasednout vedle soudců i zástupci dalších právních profesí, například advokáti nebo notáři. Tímto vnesením "laického prvku" se má zajistit v rozhodování o chybách soudců větší objektivita a nestrannost a zabránit profesní solidaritě.

Podle Pospíšila se kárné řízení s Brožovou bude řešit podle současných zákonů. Rozhodovat bude tedy kárný senát Vrchního soudu, v případě odvolání se pak věc přesune k Nejvyššímu soudu. Ministr podal na Brožovou kárnou žalobu kvůli tomu, že ho neinformovala o čtyřicetimilionové pokutě udělené Nejvyššímu soudu.

Pospíšil věří, že novela projde

Ministr Pospíšil označil novelu zákona o soudech a soudcích za relativně křehký kompromis mezi parlamentními stranami a představiteli justice. I když předpokládá další diskuse v parlamentu, zásadní výhrady ze strany opozice nečeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám