Hlavní obsah

Řidičům má nová značka nařídit zimní pneumatiky

– PRAHA
Právo, Vladimír Čechlovský

Řidiči aut se možná už od března setkají na komunikacích v Česku se zcela novou dopravní značkou. Bude jim nařizovat, že dál mohou pokračovat v cestě jen se zimními pneumatikami. Plyne to z návrhu novely vyhlášky k silničnímu zákonu, který do meziresortního připomínkového řízení předložil ministr dopravy Aleš Řebíček.

Článek

Pro zavedení nové značky už stačí podpis ministra. Návrh počítá s tím, že jednotliví provozovatelé komunikací, tedy stát, kraje a obce, mohou po vyjádření policie určit, že na určitých úsecích dálnic a silnic budou stát tyto značky. Vyjádření policie má mít spíš doporučující charakter.

Řidič bez zimních pneumatik, který na silnici uvidí tuto značku, bude povinen uhnout na jinou komunikaci, kde značka nebude umístěna. Pokud bude dál pokračovat v původní trase, spáchá dopravní přestupek, za který při přistižení dostane blokovou pokutu dva tisíce korun a ztratí jeden bod.

Půjde o modrou příkazovou značku se symbolem osobního auta a sněhovou vločkou. Podle vyhlášky bude platit od 1. listopadu do 30. dubna. Provozovatel komunikace ale může dodatkovou tabulkou umístěnou pod touto značkou stanovit jinou lhůtu, například jen do konce března.

Ve větší míře až pro příští zimu

„Návrh řeší letité spory o to, zda mají být zimní pneumatiky povinné či nikoli. Ministerstvu se to zdá jako nejrozumnější způsob, jak řešit bezpečnost silničního provozu v zimě. V jiných zemích, například Rakousku, jsou daleko přísnější. Pokud je silnice pokrytá sněhem a ledem, tak musí mít řidič zimní pneumatiky, jinak trestu neunikne,“ řekl včera Právu jeho mluvčí Karel Hanzelka.

I když se nová značka může na českých silnicích objevit již po 1. březnu, bude to ale patrně spíš vzácností. Jednak vzhledem k tomu, že březen a duben si už zpravidla tolik zimní pneumatiky nevyžadují, jednak proto, že provozovatelé komunikací si nejprve musí nechat značku vyrobit. „Lze opravdu předpokládat, že ve větší míře se značka přikazující jízdu se zimními pneumatikami uplatní až pro příští zimu,“ uvedl Hanzelka.

Řidiči, který na značku narazí, nebudou podle jeho slov stačit jakékoli zimní pneumatiky. Musí je mít v dobrém stavu, to je zejména hlavní dezénové drážky hluboké nejméně čtyři milimetry.

Ministerstvo se domnívá, že nová značka českým řidičům život nezkomplikuje. „Většina našich řidičů je v tomto směru disciplinovaná. Bez zimních pneumatik se jezdí spíš ojediněle, zpravidla jen sváteční řidiči,“ soudí Hanzelka.

Anketa

Má být podle vás používání zimních pneumatik povinné?
Ano
83,2 %
Ne
16,8 %
Celkem hlasovalo 17297 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám