Hlavní obsah

Zelení chtějí jednat s ČSSD a KSČM o církvích

PRAHA

Zelení chtějí po volbě prezidenta jednat s ČSSD a KSČM o návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, uvedl předseda Strany zelených Martin Bursík v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. ČSSD hrozí, že v budoucnu odmítne závazky z tohoto zákona. Její předseda Jiří Paroubek v televizi uvedl, že o tom také dopisem informoval šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí a předseda SZ Martin Bursík

Článek

"Po volbě je čas na to vést dialog," řekl Bursík, podle něhož by pro tento záměr měla být co nejširší politická podporu. "Jsme připraveni diskutovat s opozicí," dodal. Není si ale jist, nakolik budou komunisté otevřeni dialogu. Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi velmi vadí, že věc zatím vládní koalice s opozicí neprojednala.

Pokud koalice prosadí zákon o církevních restitucích bez dohody se sociální demokracií, ČSSD po případném převzetí vlády odmítne závazky vyplývající z tohoto zákona. Chce ho zrušit nebo zásadně novelizovat, prohlásil Paroubek.

Věcný záměr zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který vláda schválila, předpokládá že by stát církevním řádům vrátil třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit peněžitá náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků, které budou činit 4,85 procenta ročně, by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun. Po dobu dvaceti let by jim pak ještě finančně přispíval. Věcný záměr zákona schválila vláda, nyní se připravuje paragrafové znění.

Reklama

Výběr článků

Načítám