Hlavní obsah

Dvě pětiny Čechů si stěžují na zdravotnictví

Novinky, znk
PRAHA

Zhruba dvě pětiny Čechů (39 procent) jsou nespokojené se zdravotním systémem, spokojeno je 30 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V druhém průzkumu téže agentury vyjádřila většina Čechů (62 procent) přesvědčení, že mezinárodní organizovaný zločin je vážnou hrozbou pro mír a bezpečnost v ČR.

Článek

Rozhodně nespokojeno se zdravotnictvím je 12 procent osob, spíše nespokojeno 27 procent. Naopak se zdravotním systémem jsou rozhodně spokojena 3 procenta lidí, 27 procent občanů je spokojeno spíše. Téměř třetina Čechů (30 procent) uvedla odpověď "ani spokojen, ani nespokojen“. Podíl nespokojených osob se ve srovnání s minulým šetřením nijak zásadně nezměnil.

"Spokojenost se zdravotním systémem deklarují častěji lidé ve věku 20 - 29 let a naopak osoby straší 60 let uvádějí častěji nespokojenost. Spokojenost pak také vyjadřují především voliči ODS, přívrženci KSČM jsou častěji opačného názoru," uvedlo CVVM.

Z hlediska spokojenosti s lékařskou péčí jednoznačně převládá podíl spokojených (50 procent) nad nespokojenými (20 procent). Přibližně tři z deseti Čechů (29 procent) uvedlo, že nejsou ani spokojeni, ani nespokojeni.

Jaké problémy jsou v následujících oblastech zdravotnictví (časové srovnání v %)
20062007
oblastvelkémalévelkémalé
Financování veřejného zdravotnictví77128010
Hospodaření v oblasti léků63226121
Fungování pojišťoven58225623
Objem služeb poskytovaných veřejnýmzdravotnictvím37443844
Dostupnost zdravotní péče30663463
Kvalita zdravotní péče36583065
Vztah mezi lékaři a pacienty23702769
zdroj:CVVM

Většina Čechů pociťuje problémy především v případě financování veřejného zdravotnictví (80 procent), hospodaření v oblasti léků (61 procent) a fungování pojišťoven (56 procent). Nejmenší potíže jsou podle občanů z hlediska vztahu mezi lékaři a pacienty, který označilo za relativně bezproblémový 69 procent osob. Téměř dvě třetiny (65 procent) soudí, že bez větších problémů je kvalita zdravotní péče a skoro stejný podíl osob (63 procent) považuje péči za dostupnou.

Největší hrozbou je organizovaný zločin

Podle dalšího průzkumu CVVM považují Češi (62 procent) za vážnou hrozbu pro mír a bezpečnost v ČR zejména mezinárodní organizovaný zločin, podle 27 procent se jedná o malou hrozbu.

Většina lidí (53 procent) vidí jako hrozbu teroristy a teroristické skupiny, které 36 procent respondentů označily za malou hrozbu. Uprchlíky z jiných zemí nebo národnostní menšiny žijící v ČR naprostá většina populace za vážnější riziko pro mír a bezpečnost nepovažuje.

Jako relativně nejvážnější ohrožení pro ČR dotázaní uvedli případnou přírodní katastrofu, kterou za "velkou hrozbu“ v šetření označilo 35 procent dotázaných. Dalších 53 procent takovou eventualitu považuje za malé riziko.

S odstupem zhruba deseti procentních bodů následuje epidemie (26 procent "velká hrozba“), dalších 57 procent má epidemii za menší ohrožení.

"Relativně nejméně reálným problémem pro ČR ze zkoumaných možností se z pohledu veřejnosti jeví eventuální ozbrojený konflikt. Válku za "velkou hrozbu“ pro ČR v současnosti považuje jen 16 % respondentů, 48 % jí připsalo menší závažnost a necelá třetina válku za nebezpečí pro ČR v současné době vůbec nepovažuje," uvedl průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám