Hlavní obsah

Do Krkonoš se vrátila zima

Právo, Vladislav Prouza
Rokytnice nad Jizerou

Sníh po delším půstu v pátek konečně zasypal místy zcela holé Krkonoše. Napadlo zatím až patnáct centimetrů, což ale níže položeným areálům ochromených skoro týdenní oblevou příliš nepomohlo. Chumelenice ale pokračuje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších je zase sníh, níže položená místa však nadále strádají následky týdenní oblevy.

Článek

Lyžaři donedávna lyžující mnohde na ostrovech technicky zasněžených sjezdovek alespoň nemusejí podléhat panice při pohledu na okolní holé stráně. "Okolí areálu, kam jsme navozili technický sníh skladovaný v lese, už vypadá mnohem lépe," konstatoval šéf skiareálu ve Velké Úpě Josef Menyház.

Areál Studenov zase v provozu

Teploty klesající v noci pod bod mrazu dovolily spolu s přívalem čerstvého sněhu v Rokytnici nad Jizerou opět zprovoznit odstavený areál Studenov. "Celý areál, to znamená Studenov a Horní Domky, je nyní v provozu," upřesnil ředitel TJ Spartak Rokytnice Petr Cee. Příval sněhu pomohl Harrachovu, kde o víkendu počítají s provozem donedávna uzavřené černé sjezdovky.

Glanc drží oblevou nepříliš poznamenané sjezdovky v Herlíkovicích u Vrchlabí a Špindlerově Mlýně. Luxus Špindlu ovšem vyjde lyžaře o zhruba třetinu dráž než účtují ostatní střediska. Sníh a noční teploty pod bodem mrazu postavily na nohy střediska v Jablonci a Vysokém nad Jizerou, kde nyní sněhová pokrývka dosahuje 35 centimetrů.

Počasí retušuje sjezdovky

"Kompletně zasněžené sjezdovky s optimálně tvrdým podkladem zůstaly na Ještědu," přiblížila Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill. Počasí vyretušovalo i sjezdovky v Orlických horách. Deštné slibuje provoz celého skiareálu, kde kvůli oblevě museli načas zavřít areál Marta II. "O víkendu pojede všechno," slibuje šéf tamních vlekařů František Prouza.

Sjezdovky s vrstvou vlhkého těžkého sněhu ovšem vyžadují opatrnost. Rolby tratě zaplněné lyžaři upravovat nemohou. "Kupodivu za páteční dopoledne jsme ve Špindlu, neměli jediný lyžařský úraz. Kvůli mlze a chumelenici nedoporučujeme túry na hřebeny, kde platí třetí stupeň lavinového nebezpečí," konstatoval Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí Krkonošského horské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám