Hlavní obsah

Lidovecké poslance povede Severa, Šojdrové uškodila podpora Švejnara

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Lidovečtí poslanci změnili svého předsedu. Šéfem jejich klubu se stal Pavel Severa, který nahradí Michaelu Šojdrovou. Zatímco Severa je znám jako kritik předsedy strany Jiřího Čunka, Šojdrová je naopak Čunkovi politicky blízká. Podle některých lidovců jí uškodila i veřejná podpora Jana Švejnara.

Článek

„(Severa) po zvolení poděkoval Šojdrové za odvedenou práci a její výkon označil za obdivuhodný. Pokusí se prosadit některé změny tak, aby jednání klubu bylo ještě efektivnější a pohodlnější pro poslance,“ řekl Novinkám mluvčí lidovců Martin Horálek.

„(Severa) po zvolení poděkoval Šojdrové za odvedenou práci a její výkon označil za obdivuhodný. Pokusí se prosadit některé změny tak, aby jednání klubu bylo ještě efektivnější a pohodlnější pro poslance,“ řekl Novinkám mluvčí lidovců Martin Horálek.

„V zásadě chce navazovat na to, co Šojdrová začala,“ dodal.

Severa proti Šojdrové kandidoval už před rokem, kdy ho ale v souboji o vedení poslaneckého klubu těsně porazila. Poslanec se tehdy stal místopředsedou klubu, tuto funkci ale loni na jaře opustil na protest proti Čunkovým výrokům na adresu Romů.

"Respektuji vůli poslanců," řekl Čunek.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

„Předseda (Čunek) volbu respektuje a dodal, že s novým vedením bude samozřejmě spolupracovat,“ řekl mluvčí.

Šojdrová se stala první místopředsedkyní klubu.

Šojdrová reakci očekávala

"Tak docela mě to nepřekvapilo. Očekávala jsem, že tu určitá reakce bude a jsem ráda, že jsem získala ty hlasy, které jsem měla před rokem," řekla Novinkám Šojdrová.

Šojdrová je podle svých slov ráda, že do funkce místopředsedkyně byla zvolena všemi hlasy poslaneckého klubu. "To považuji za dostatečnou odpověď na to, jestli jsem dobře působila nebo ne," poznamenala.

Šojdrová se k důvodům výměny nechtěla příliš vyjadřovat.foto: Archív Práva

K tomu, jestli byl Severa zvolen kvůli svému kritickému postoji vůči Čunkovi, se místopředsedkyně nevyjádřila. "Nechci to tak jednoznačně komentovat, to vám musí říct samotní poslanci, proč koho volili. Předseda Čunek na klubu byl a vyjádřil mi podporu," dodala jen.

Šojdrové uškodilo i to, že podpořila Švejnara

"(Změna na postu předsedy klubu) podle mě souvisela i s tím, jakým způsobem se (Šojdrová) vyjádřila k volbě prezidenta," řekl poslanec Ludvík Hovorka.

"(Změna na postu předsedy klubu) podle mě souvisela i s tím, jakým způsobem se (Šojdrová) vyjádřila k volbě prezidenta," řekl poslanec Ludvík Hovorka.

Místopředsedkyně veřejně uvedla, že bude hlasovat pro soupeře Václava Klause Jana Švejnara, celostátní výbor KDU-ČSL ale doporučil, aby zákonodárci hlasovali pro Klause. "Samozřejmě je ale škoda, že odchází," dodal Hovorka, který se spíše přiklání ke Švejnarovi.

"Bohužel dnešním rozhodnutím Poslaneckého klubu vedení KDU-ČSL přichází o ženu ve svém předsednictvu," uvedl poslanec Tomáš Kvapil. Dodal, že se v její prospěch vzdal kandidatury na místopředsedu. "Domnívám se, že svou funkci předsedy zastávala dobře," poznamenal.

Klaus na senátorském klubu KDU-ČSL, v pozadí Jiří Čunek.

"Zásadně volbu předsedy nebudu komentovat," odmítl se vyjádřit další poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol.

Poslanec a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda nedávno přiznal, že podporuje politický obchod, v němž by lidovci podpořili znovuzvolení Klause prezidentem. Ke stejnému kroku vyzval i ostatní lidovce. Věří, že zákonodárci ODS by pak podpořili ve Sněmovně zákon o církevních restitucích. Svobodova slova Šojdrová kritizovala, prý jde pouze o jeho soukromý názor.

Kalousek (vlevo) a Svoboda si v otázce volby prezidenta rozumí.foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Znovuzvolení Klause podporuje i další poslanec a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Návrh (celostátního výboru) jsem podpořil a budu ho respektovat. Nevěřil jsem, že se dohodneme alespoň na něčem," přiznal svou podporu Klause také další poslanec Libor Ambrozek.

Severa byl vyšetřován kvůli úniku Kubiceho zprávy

Severa se tím stal členem nejužšího vedení lidovců, protože předseda poslaneckého klubu se dle stanov KDU-ČSL stává automaticky i členem předsednictva. Druhým místopředsedou klubu se stal Milan Šimonovský.

Předseda klubu byl podezřelý, že loni před volbami vynesl ze Sněmovny utajovanou zprávu ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho o prorůstání zločinu do státní správy a politiky.

Podle prosincového rozhodnutí Městského státního zastupitelství (MSZ) v Praze ale lidovecký poslanec svým jednáním žádný trestný čin nespáchal. Poslanec již dříve obvinění z úniku označil za absurdní.

Reklama

Výběr článků

Načítám